Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η δαιμονοποίηση» του Τσάβες

Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο είναι διάσημος ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνελήφθη, εξορίστηκε, απειλήθηκε από τα «τάγματα θανάτου», έζησε στην Ευρώπη, πριν επιστρέψει στην Ουρουγουάη το 1985.
Το πιο διάσημο έργο του, «Οι ανοικτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (1), είναι μια έμπρακτη  κατηγορία κατά της εκμετάλλευσης της Λατινικής Αμερικής από τις ξένες δυνάμεις από το δέκατο πέμπτο αιώνα. 

Ο Τσάβες είχε προσφέρει δημόσια αυτό το βιβλίο στον Ομπάμα κατά τη σύνοδο κορυφής της Αμερικής στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο τον Απρίλιο του 2009, γεγονός που αύξησε τις πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο γράφει τακτικά στήλες σε αμερικανικά και αγγλικά περιοδικά.


(…)
Ο Ούγκο Τσάβες είναι ένας δαίμονας. 
Γιατί; Επειδή μείωσε τον αναλφαβητισμό κατά δυο  εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας που δεν ήξεραν ούτε να διαβάσουν ούτε να γράψουν, παρόλο που ζούσαν σε μια χώρα που έχει το μεγαλύτερο φυσικό πλούτο του κόσμου, που είναι το πετρέλαιο.
Έχω ζήσει σε αυτή τη χώρα πριν λίγα χρόνια και την γνώρισα πολύ καλά. Την αποκαλούν την «Σαουδική Βενεζουέλα» για το πετρέλαιο.
Υπήρχαν δύο εκατομμύρια παιδιά που δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο επειδή δεν είχαν έγγραφα ταυτότητας. Και τότε ήρθε μια κυβέρνηση, αυτή η διαβολική κυβέρνηση, δαιμονική, η οποία έκανε βασικά πράγματα, όπως να λέει: «Τα παιδιά θα πρέπει να γίνουν δεκτά στα σχολεία με ή χωρίς χαρτιά». Και τότε κατέρρευσε ο κόσμος: ήταν μια απόδειξη ότι ο Τσάβες είναι κακός κάκιστος.
Δεδομένου ότι υπάρχει αυτός ο πλούτος, χάρη στο γεγονός ότι, λόγω του πολέμου στο Ιράκ, η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε πολύ ψηλά, ήθελε να το χρησιμοποιήσει για σκοπούς αλληλεγγύης.
Θέλει να βοηθήσει τις χώρες της Νότιας Αμερικής, κυρίως την Κούβα. 
Η Κούβα στέλνει γιατρούς, την πληρώνει με πετρέλαιο. Αλλά αυτοί οι γιατροί ήταν επίσης πηγές σκανδάλων. Λέγεται ότι οι γιατροί της Βενεζουέλας ήταν έξω φρενών με την παρουσία αυτών των εισβολέων που δούλευαν σε φτωχές γειτονιές.
Την εποχή που ζούσα εκεί ως ανταποκριτής της Prensa Latina, δεν είδα ποτέ ένα γιατρό. Τώρα, ναι, υπάρχουν γιατροί. Η παρουσία των κουβανών γιατρών είναι μια άλλη απόδειξη ότι ο Τσάβες βρίσκεται προσωρινά στη γη, επειδή ανήκει στην κόλαση.
Έτσι, όταν διαβάζουμε τις ειδήσεις, πρέπει να τις μεταφράσουμε όλες. 
Ο δαιμονισμός του βρήκε αυτή τη προέλευση για να δικαιολογήσει την διαβολική μηχανή του θανάτου.
Εντουάρντο Γκαλεάνο, 2012.
Μετάφραση από τα ισπανικά για το El Correo από: Estelle και Carlos Debiasi
El Correo. Παρίσι 11 Ιανουαρίου 2013. 
http://www.elcorreo.eu.org/La-diabolisation-de-Chavez-Eduard ...
URL του παρόντος εγγράφου 18981 http://www.legrandsoir.info/la-diabolisation-de-chavez.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι κρεμαστοί κήποι της Αθήνας...

«Ήρθαμε σ΄ αυτό το σπίτι το 2007. Είπαμε να μη βάλουμε κλιματισμό . Το καλοκαίρι όμως η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Βράζαμε από τη ζέστη », λέει στα « ΝΕΑ » η κ . Αμαλία Ζέππου για τη διώροφη κατοικία της στον Κεραμεικό , στην οδό Παραμυθίας 29. Το δεύτερο καλοκαίρι ήταν επίσης «καυτό». «Είπα, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε σ΄ αυτό το σπίτι...». Όλα όμως άλλαξαν όταν η κ. Ζέππου , παραγωγός ντοκιμαντέρ, αποφάσισε να πρασινίσει την ταράτσα... της. Ύστερα από μία μικρή έρευνα απευθύνθηκε σε μία εταιρεία, η οποία δημιούργησε έναν καταπράσινο κήπο στη στέγη. «Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Άλλαξαν εντελώς οι συνθήκες. Πλέον το σπίτι είναι φοβερά δροσερό το καλοκαίρι. Αλλά και τον χειμώνα έχουμε σημαντικά οφέλη, αφού ο κήπος λειτουργεί ως μόνωση: έχουμε μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση έως 15%». Λειτουργικό χάρη στον ταρατσόκηπο έγινε και το μικρό δωματιάκι που υπάρχει στην ταράτσα. «Προτού δημιουργηθεί ο ταρατσόκηπος, το καλοκαίρι δεν μπορούσες να μείνεις πολλή ώρα σ΄ αυτό το

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα. Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση. Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Ιδρυτική Διακήρηξη Βασικών Αρχών και Στόχων

Η τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος, τόσο από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσο και από την προσπάθεια της αμερικανοκίνητης χούντας να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκλειστικά σε όργανο αστυνόμευσης του Ελληνικού χώρου, κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα. Όμως η ενότητα του Λαού στην απόφασή του να αντιμετωπίσει ανυποχώρητα τον εξωτερικό κίνδυνο και κάθε επιβουλή ενάντια στην ακεραιότητα της εθνικής μας παρουσίας, δε δικαιώνει την απραξία της κυβέρνησης σε τρεις κρίσιμους τομείς: την τιμωρία των ενόχων της επταετίας, της σφαγής του Πολυτεχνείου και της Κυπριακής τραγωδίας, την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού και την πλέρια αποκατάσταση των θυμάτων της κατοχής. Είναι βαθιά η ανησυχία του Ελληνικού λαού, γιατί οι επαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ομαλής πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν το γρηγορότερο δυνατό από την τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσ