Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η δαιμονοποίηση» του Τσάβες

Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο είναι διάσημος ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνελήφθη, εξορίστηκε, απειλήθηκε από τα «τάγματα θανάτου», έζησε στην Ευρώπη, πριν επιστρέψει στην Ουρουγουάη το 1985.
Το πιο διάσημο έργο του, «Οι ανοικτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (1), είναι μια έμπρακτη  κατηγορία κατά της εκμετάλλευσης της Λατινικής Αμερικής από τις ξένες δυνάμεις από το δέκατο πέμπτο αιώνα. 

Ο Τσάβες είχε προσφέρει δημόσια αυτό το βιβλίο στον Ομπάμα κατά τη σύνοδο κορυφής της Αμερικής στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο τον Απρίλιο του 2009, γεγονός που αύξησε τις πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο γράφει τακτικά στήλες σε αμερικανικά και αγγλικά περιοδικά.


(…)
Ο Ούγκο Τσάβες είναι ένας δαίμονας. 
Γιατί; Επειδή μείωσε τον αναλφαβητισμό κατά δυο  εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας που δεν ήξεραν ούτε να διαβάσουν ούτε να γράψουν, παρόλο που ζούσαν σε μια χώρα που έχει το μεγαλύτερο φυσικό πλούτο του κόσμου, που είναι το πετρέλαιο.
Έχω ζήσει σε αυτή τη χώρα πριν λίγα χρόνια και την γνώρισα πολύ καλά. Την αποκαλούν την «Σαουδική Βενεζουέλα» για το πετρέλαιο.
Υπήρχαν δύο εκατομμύρια παιδιά που δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο επειδή δεν είχαν έγγραφα ταυτότητας. Και τότε ήρθε μια κυβέρνηση, αυτή η διαβολική κυβέρνηση, δαιμονική, η οποία έκανε βασικά πράγματα, όπως να λέει: «Τα παιδιά θα πρέπει να γίνουν δεκτά στα σχολεία με ή χωρίς χαρτιά». Και τότε κατέρρευσε ο κόσμος: ήταν μια απόδειξη ότι ο Τσάβες είναι κακός κάκιστος.
Δεδομένου ότι υπάρχει αυτός ο πλούτος, χάρη στο γεγονός ότι, λόγω του πολέμου στο Ιράκ, η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε πολύ ψηλά, ήθελε να το χρησιμοποιήσει για σκοπούς αλληλεγγύης.
Θέλει να βοηθήσει τις χώρες της Νότιας Αμερικής, κυρίως την Κούβα. 
Η Κούβα στέλνει γιατρούς, την πληρώνει με πετρέλαιο. Αλλά αυτοί οι γιατροί ήταν επίσης πηγές σκανδάλων. Λέγεται ότι οι γιατροί της Βενεζουέλας ήταν έξω φρενών με την παρουσία αυτών των εισβολέων που δούλευαν σε φτωχές γειτονιές.
Την εποχή που ζούσα εκεί ως ανταποκριτής της Prensa Latina, δεν είδα ποτέ ένα γιατρό. Τώρα, ναι, υπάρχουν γιατροί. Η παρουσία των κουβανών γιατρών είναι μια άλλη απόδειξη ότι ο Τσάβες βρίσκεται προσωρινά στη γη, επειδή ανήκει στην κόλαση.
Έτσι, όταν διαβάζουμε τις ειδήσεις, πρέπει να τις μεταφράσουμε όλες. 
Ο δαιμονισμός του βρήκε αυτή τη προέλευση για να δικαιολογήσει την διαβολική μηχανή του θανάτου.
Εντουάρντο Γκαλεάνο, 2012.
Μετάφραση από τα ισπανικά για το El Correo από: Estelle και Carlos Debiasi
El Correo. Παρίσι 11 Ιανουαρίου 2013. 
http://www.elcorreo.eu.org/La-diabolisation-de-Chavez-Eduard ...
URL του παρόντος εγγράφου 18981 http://www.legrandsoir.info/la-diabolisation-de-chavez.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…

Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιοι;

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε όλοι εκ νέου στη κάλπη να εκλέξουμε την νέα κυβέρνηση της Χώρας. Θα κληθούμε να δώσουμε την ψήφο αγανάκτησης ή την ψήφο εμπιστοσύνης. Πόσο είμαστε έτοιμοι; Τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει για άλλη μια φορά να ψηφίσουμε το ένα ή το άλλο κόμμα; Υπάρχουν πολιτικές; Υπάρχουν ιδεολογίες; Πως θα είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα είναι άλλη μια φούσκα; Πως ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω τώρα δεν θα απαξιώσει το μέλλον το δικό μου και τον παιδιών μου; Πως θα ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση; Ερωτήματα αναπάντητα ή χιλιοαπαντημένα;

Στις 6 Μαΐου εμείς οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να δώσουμε επιτέλους την απάντηση μας. Θα πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας σε όλους αυτούς που δρούσαν για μας χωρίς εμάς. Κανείς μας δεν πρέπει να απέχει. Η αποχή δεν είναι απάντηση, δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά λιποταξία από μια μεγάλη μάχη. Εμείς μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με την αποχή μας την σιωπή μας, να…