Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η δαιμονοποίηση» του Τσάβες

Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο είναι διάσημος ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνελήφθη, εξορίστηκε, απειλήθηκε από τα «τάγματα θανάτου», έζησε στην Ευρώπη, πριν επιστρέψει στην Ουρουγουάη το 1985.
Το πιο διάσημο έργο του, «Οι ανοικτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (1), είναι μια έμπρακτη  κατηγορία κατά της εκμετάλλευσης της Λατινικής Αμερικής από τις ξένες δυνάμεις από το δέκατο πέμπτο αιώνα. 

Ο Τσάβες είχε προσφέρει δημόσια αυτό το βιβλίο στον Ομπάμα κατά τη σύνοδο κορυφής της Αμερικής στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο τον Απρίλιο του 2009, γεγονός που αύξησε τις πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο γράφει τακτικά στήλες σε αμερικανικά και αγγλικά περιοδικά.


(…)
Ο Ούγκο Τσάβες είναι ένας δαίμονας. 
Γιατί; Επειδή μείωσε τον αναλφαβητισμό κατά δυο  εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας που δεν ήξεραν ούτε να διαβάσουν ούτε να γράψουν, παρόλο που ζούσαν σε μια χώρα που έχει το μεγαλύτερο φυσικό πλούτο του κόσμου, που είναι το πετρέλαιο.
Έχω ζήσει σε αυτή τη χώρα πριν λίγα χρόνια και την γνώρισα πολύ καλά. Την αποκαλούν την «Σαουδική Βενεζουέλα» για το πετρέλαιο.
Υπήρχαν δύο εκατομμύρια παιδιά που δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο επειδή δεν είχαν έγγραφα ταυτότητας. Και τότε ήρθε μια κυβέρνηση, αυτή η διαβολική κυβέρνηση, δαιμονική, η οποία έκανε βασικά πράγματα, όπως να λέει: «Τα παιδιά θα πρέπει να γίνουν δεκτά στα σχολεία με ή χωρίς χαρτιά». Και τότε κατέρρευσε ο κόσμος: ήταν μια απόδειξη ότι ο Τσάβες είναι κακός κάκιστος.
Δεδομένου ότι υπάρχει αυτός ο πλούτος, χάρη στο γεγονός ότι, λόγω του πολέμου στο Ιράκ, η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε πολύ ψηλά, ήθελε να το χρησιμοποιήσει για σκοπούς αλληλεγγύης.
Θέλει να βοηθήσει τις χώρες της Νότιας Αμερικής, κυρίως την Κούβα. 
Η Κούβα στέλνει γιατρούς, την πληρώνει με πετρέλαιο. Αλλά αυτοί οι γιατροί ήταν επίσης πηγές σκανδάλων. Λέγεται ότι οι γιατροί της Βενεζουέλας ήταν έξω φρενών με την παρουσία αυτών των εισβολέων που δούλευαν σε φτωχές γειτονιές.
Την εποχή που ζούσα εκεί ως ανταποκριτής της Prensa Latina, δεν είδα ποτέ ένα γιατρό. Τώρα, ναι, υπάρχουν γιατροί. Η παρουσία των κουβανών γιατρών είναι μια άλλη απόδειξη ότι ο Τσάβες βρίσκεται προσωρινά στη γη, επειδή ανήκει στην κόλαση.
Έτσι, όταν διαβάζουμε τις ειδήσεις, πρέπει να τις μεταφράσουμε όλες. 
Ο δαιμονισμός του βρήκε αυτή τη προέλευση για να δικαιολογήσει την διαβολική μηχανή του θανάτου.
Εντουάρντο Γκαλεάνο, 2012.
Μετάφραση από τα ισπανικά για το El Correo από: Estelle και Carlos Debiasi
El Correo. Παρίσι 11 Ιανουαρίου 2013. 
http://www.elcorreo.eu.org/La-diabolisation-de-Chavez-Eduard ...
URL του παρόντος εγγράφου 18981 http://www.legrandsoir.info/la-diabolisation-de-chavez.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Κείμενο 30 στελεχών καταγγέλλει τον Βενιζέλο ως «παρανυφάκι του Σαμαρά»

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
 Η αποκαρδιωτική εικόνα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής είναι τουλάχιστον δεδομένη.Τα media σε ρόλο Μαέστρου προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταστήσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού το δίπολο ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνιο ή Επανάσταση.

Αναμφίβολα όμως, καμία από τις δυο πολιτικές οντότητες δε μπορεί να αποτελέσει εγγυητική δύναμη για τη σταθερότητας της χώρας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να αναζητά τον «καταλληλότερο» ανάμεσα σε ακατάλληλους.

Εγγυητική δύναμη δε μπορούν να αποτελέσουν ούτε οι ευκαιριακές κομματικές συσπειρώσεις που η ανομοιογένεια και η έλλειψη προγράμματος για τη χώρα συμπληρώνει το παζλ των ακατάλληλων με …επικινδυνότητα: διάττοντες αστέρες, που απλώς «μας ψεκάζουν» με φωνές – αλαλαγμούς χωρίς ουσία.

Η απουσία πολιτικών οραμάτων και κυρίως οραματιστών, οδηγεί τη χώρα – ιδεολογικά άοπλη και κατακερματισμένη – σε πολιτικές που κάθε άλλο παρά της εξασφαλίζουν κύριο ρόλο και διαπραγματευτική δύναμη στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις. Πολιτικές…

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …