Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανήκουν τα Τ.Ε.Ι. στην ανώτατη εκπαίδευση

Η παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών.Ως νέοι σοσιαλιστές επενδύουμε στην κοινωνία της γνώσης και θέτουμε ως πρωταρχικό μας στόχο την ισότητα μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.Απαιτούμε την διασφάλιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας,που αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού και ευρύτερου λαϊκού κινήματος και την επέκταση της στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.Αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατσμό των ιδρυμάτων και την επικράτηση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες και λειτουργίες των Τ.Ε.Ι.

Τα Τ.Ε.Ι. με το νόμο της ανωτατοποίησης ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση.Φυσικά αυτό είναι μόνο στα χαρτιά.Τα προβλήματα που έχουν σήμερα τα Τ.Ε.Ι. κάνουν δύσκολη τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα να είναι πολύ κοντά στο να βάλουν λουκέτο.Κάτι που η νεοφιλελεύθερη κύβερνηση εύχεται ώστε να δημιουργηθούν περισσότεροι πελάτες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που σχεδιάζουν.

Ήρθε η ώρα να τεθούν επι τάπητος τα θέματα που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευσης και κυρίως της τεχνολογικής που όσο και να θέλουν να το ξεχάσουν αποτελλεί και αυτή την ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης της Ελλάδος.

Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα των Τ.Ε.Ι. είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα.Οι πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι. ως απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα που ορίζει το αντικείμενο σπουδών του τμήματος στο οποίο φοίτησε.Κάτι που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακάτω καταγράφονται κάποιες θέσεις που έχουν διαμορφώσει οι συνδικαλιστές της Π.Α.Σ.Π.

-Μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. για το Π.Δ./318/94,την άμεση νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος.

-Αναμόρφωση της αναχρονιστικής νομοθεσίας της δεκαετίας του για το επάγγελμα του μηχανικού.

-Εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών,τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της παραγωγής.

-Την θεσμοθέτηση της εφαρμοσμένης έρευνας στα ιδρύματα και την ουσιαστική της ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

-Σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία και την παραγωγή.

-Ορθολογικός σχεδιασμός των ερευνητικών προγραμμάτων.

-Τα Τ.Ε.Ι. πραγματοποιούν σήμερα σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια ,27 Μ.Π.Σ.,απέκτησαν μεγάλη εμπειρία και πλέον τα αυτόνομα μεταπτυχιακά πρέπει να θεσμοθετηθούν.

-Αυτόνομα μεταπτυχιακά και δωρεάν.

-Διαφάνεια στόν τρόπο επιλογής των μεταπτυχιακών σπουδαστών.

-Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο (Τ.Ε.Ι.-Πανεπιστήμια-Πολυτεχνεία) που θα διέπει τις μεταπτυχιακές σπουδές.

-Ισότιμη χρηματοδότηση με τα πανεπιστήμια των Μ.Π.Σ.

-Άμεση πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

-Η δαπάνη για την πληρωμή των εκτάκτων καθηγητών και των συγγραμμάτων-βιβλίων να μην ενσωματώνεται στον τακτικό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων,όπως άλλωστε συμβαίνει στα πανεπιστήμια.

-Νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων.

-Άμεση ανέργεση κτιρίων με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας και αύξηση του αριθμού των αμφιθεάτρων ανά ίδρυμα..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι κρεμαστοί κήποι της Αθήνας...

«Ήρθαμε σ΄ αυτό το σπίτι το 2007. Είπαμε να μη βάλουμε κλιματισμό . Το καλοκαίρι όμως η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Βράζαμε από τη ζέστη », λέει στα « ΝΕΑ » η κ . Αμαλία Ζέππου για τη διώροφη κατοικία της στον Κεραμεικό , στην οδό Παραμυθίας 29. Το δεύτερο καλοκαίρι ήταν επίσης «καυτό». «Είπα, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε σ΄ αυτό το σπίτι...». Όλα όμως άλλαξαν όταν η κ. Ζέππου , παραγωγός ντοκιμαντέρ, αποφάσισε να πρασινίσει την ταράτσα... της. Ύστερα από μία μικρή έρευνα απευθύνθηκε σε μία εταιρεία, η οποία δημιούργησε έναν καταπράσινο κήπο στη στέγη. «Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Άλλαξαν εντελώς οι συνθήκες. Πλέον το σπίτι είναι φοβερά δροσερό το καλοκαίρι. Αλλά και τον χειμώνα έχουμε σημαντικά οφέλη, αφού ο κήπος λειτουργεί ως μόνωση: έχουμε μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση έως 15%». Λειτουργικό χάρη στον ταρατσόκηπο έγινε και το μικρό δωματιάκι που υπάρχει στην ταράτσα. «Προτού δημιουργηθεί ο ταρατσόκηπος, το καλοκαίρι δεν μπορούσες να μείνεις πολλή ώρα σ΄ αυτό το

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα. Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση. Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Ιδρυτική Διακήρηξη Βασικών Αρχών και Στόχων

Η τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος, τόσο από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσο και από την προσπάθεια της αμερικανοκίνητης χούντας να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκλειστικά σε όργανο αστυνόμευσης του Ελληνικού χώρου, κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα. Όμως η ενότητα του Λαού στην απόφασή του να αντιμετωπίσει ανυποχώρητα τον εξωτερικό κίνδυνο και κάθε επιβουλή ενάντια στην ακεραιότητα της εθνικής μας παρουσίας, δε δικαιώνει την απραξία της κυβέρνησης σε τρεις κρίσιμους τομείς: την τιμωρία των ενόχων της επταετίας, της σφαγής του Πολυτεχνείου και της Κυπριακής τραγωδίας, την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού και την πλέρια αποκατάσταση των θυμάτων της κατοχής. Είναι βαθιά η ανησυχία του Ελληνικού λαού, γιατί οι επαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ομαλής πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν το γρηγορότερο δυνατό από την τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσ