Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλα...κυμαινόμενα στις συντάξεις


Κινητά όρια ηλικίας για έξοδο κοντά στα 65 για όλους και σύστημα ενιαίας υγείας στο σύνολο των ασφαλισμένων ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση. Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι, όπου ταξιδεύει ο πρωθυπουργός, και την αναμενόμενη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων, η κυβέρνηση προχωρά άρον άρον στην εξειδίκευση των μέτρων για το συνταξιοδοτικό, μόλις 2 μήνες από την έναρξη του διαλόγου, ο οποίος κατέρρευσε από την υπαγωγή του Ασφαλιστικού στη μέγκενη των...
δημοσιονομικών προβλημάτων.
Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου αποφασίστηκε τόσο οι ανακοινώσεις για το Ασφαλιστικό όσο και για το Φορολογικό να γίνουν σήμερα και εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο εξωτερικό για τη στήριξη των δημόσιων οικονομικών και ανεξαρτήτως των απεργιακών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Έτσι σήμερα ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος αναμένεται να ανακοινώσει στην επιτροπή διαλόγου για το Ασφαλιστικό, απ' όπου θα αποχωρήσει και επισήμως η αντιπροσωπεία των επιστημόνων της ΓΣΕΕ και «κατά συνέπεια θα είναι και η τελευταία παρέμβαση του υπουργού», τα νέα δρακόντεια μέτρα για τις συντάξεις, όπως:
* Διαχωρισμός της σύνταξης με την καθιέρωση της κοινωνικής σύνταξης (περί τα 360 ευρώ), η οποία θα δίνεται από διαφορετική πηγή σε σχέση με την κύρια.
Τέλος η «καλύτερη 5ετία»
* Η κύρια θα δίνεται από το Ταμείο με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο των ετών εργασίας και όχι με τον μέσο μισθό της καλύτερης 5ετίας που ισχύει. Με το νέο σύστημα κάθε ασφαλισμένος θα έχει ένα νοητό ασφαλιστικό λογαριασμό και θα έχει την επιλογή πόσο θα τον πιστώσει με εισφορές και πότε θα αρχίσει την «εκταμίευση».
* Αναλόγως των ετών παραμονής στο σύστημα, το ποσοστό της σύνταξης θα αυξάνει. Έτσι θα υπάρχει ένα εύρος ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση από το 58ο μέχρι το 65ο.
* Η ηλικία συνταξιοδότησης θα είναι κινητή και σε οριακές περιπτώσεις οι γυναίκες με 3 παιδιά θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και στο 58ο έτος (κατώτατο όριο).
* Η επικουρική θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιητική.
* Θα απαγορευτούν οι πρόωρες συντάξεις και θα επανεξεταστούν τα επαγγέλματα που είναι ενταγμένα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).
* Θα αυξηθεί το πέναλτι πρόωρης εξόδου και στο Δημόσιο στο 6% τον χρόνο.
Συνασπισμός κλάδων υγείας
* Θα υπάρξει πλήρης διαχωρισμός μεταξύ των κλάδων σύνταξης και των κλάδων υγείας των Ταμείων. Ακολούθως, τα ταμεία υγείας θα συνασπιστούν προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές σε φάρμακα και νοσοκομεία. Μελλοντικά μοιάζει αναπόδραστη εξέλιξη η ενοποίηση των Ταμείων και η εξομοίωση της περίθαλψης (προφανώς στα επίπεδα του ΙΚΑ).
Τα δικά τους λάθη
Στόχος της κυβέρνησης είναι η «μέση ηλικίας εξόδου από 61,4 έτη το 2008 να ανέλθει στα 63 όπως ίσχυε πριν από 7 έτη, το 2003, και πριν από την επέκταση των μαζικών εξόδων στη σύνταξη στα 49 και 52 έτη μέσω των εθελούσιων εξόδων, όπως του ΟΤΕ». Σε αυτή την κατεύθυνση θα αυξηθούν όλα τα ενδιάμεσα-εσωτερικά όρια (σημ. μέχρι το 65ο), με στόχο όλα τα ειδικά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση να ανέλθουν στο 65ο έτος.

Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…

Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιοι;

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε όλοι εκ νέου στη κάλπη να εκλέξουμε την νέα κυβέρνηση της Χώρας. Θα κληθούμε να δώσουμε την ψήφο αγανάκτησης ή την ψήφο εμπιστοσύνης. Πόσο είμαστε έτοιμοι; Τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει για άλλη μια φορά να ψηφίσουμε το ένα ή το άλλο κόμμα; Υπάρχουν πολιτικές; Υπάρχουν ιδεολογίες; Πως θα είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα είναι άλλη μια φούσκα; Πως ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω τώρα δεν θα απαξιώσει το μέλλον το δικό μου και τον παιδιών μου; Πως θα ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση; Ερωτήματα αναπάντητα ή χιλιοαπαντημένα;

Στις 6 Μαΐου εμείς οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να δώσουμε επιτέλους την απάντηση μας. Θα πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας σε όλους αυτούς που δρούσαν για μας χωρίς εμάς. Κανείς μας δεν πρέπει να απέχει. Η αποχή δεν είναι απάντηση, δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά λιποταξία από μια μεγάλη μάχη. Εμείς μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με την αποχή μας την σιωπή μας, να…