
Κινητά όρια ηλικίας για έξοδο κοντά στα 65 για όλους και σύστημα ενιαίας υγείας στο σύνολο των ασφαλισμένων ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση. Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι, όπου ταξιδεύει ο πρωθυπουργός, και την αναμενόμενη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων, η κυβέρνηση προχωρά άρον άρον στην εξειδίκευση των μέτρων για το συνταξιοδοτικό, μόλις 2 μήνες από την έναρξη του διαλόγου, ο οποίος κατέρρευσε από την υπαγωγή του Ασφαλιστικού στη μέγκενη των...
δημοσιονομικών προβλημάτων.
Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου αποφασίστηκε τόσο οι ανακοινώσεις για το Ασφαλιστικό όσο και για το Φορολογικό να γίνουν σήμερα και εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο εξωτερικό για τη στήριξη των δημόσιων οικονομικών και ανεξαρτήτως των απεργιακών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Έτσι σήμερα ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος αναμένεται να ανακοινώσει στην επιτροπή διαλόγου για το Ασφαλιστικό, απ' όπου θα αποχωρήσει και επισήμως η αντιπροσωπεία των επιστημόνων της ΓΣΕΕ και «κατά συνέπεια θα είναι και η τελευταία παρέμβαση του υπουργού», τα νέα δρακόντεια μέτρα για τις συντάξεις, όπως:
* Διαχωρισμός της σύνταξης με την καθιέρωση της κοινωνικής σύνταξης (περί τα 360 ευρώ), η οποία θα δίνεται από διαφορετική πηγή σε σχέση με την κύρια.
Τέλος η «καλύτερη 5ετία»
* Η κύρια θα δίνεται από το Ταμείο με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο των ετών εργασίας και όχι με τον μέσο μισθό της καλύτερης 5ετίας που ισχύει. Με το νέο σύστημα κάθε ασφαλισμένος θα έχει ένα νοητό ασφαλιστικό λογαριασμό και θα έχει την επιλογή πόσο θα τον πιστώσει με εισφορές και πότε θα αρχίσει την «εκταμίευση».
* Αναλόγως των ετών παραμονής στο σύστημα, το ποσοστό της σύνταξης θα αυξάνει. Έτσι θα υπάρχει ένα εύρος ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση από το 58ο μέχρι το 65ο.
* Η ηλικία συνταξιοδότησης θα είναι κινητή και σε οριακές περιπτώσεις οι γυναίκες με 3 παιδιά θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και στο 58ο έτος (κατώτατο όριο).
* Η επικουρική θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιητική.
* Θα απαγορευτούν οι πρόωρες συντάξεις και θα επανεξεταστούν τα επαγγέλματα που είναι ενταγμένα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).
* Θα αυξηθεί το πέναλτι πρόωρης εξόδου και στο Δημόσιο στο 6% τον χρόνο.
Συνασπισμός κλάδων υγείας
* Θα υπάρξει πλήρης διαχωρισμός μεταξύ των κλάδων σύνταξης και των κλάδων υγείας των Ταμείων. Ακολούθως, τα ταμεία υγείας θα συνασπιστούν προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές σε φάρμακα και νοσοκομεία. Μελλοντικά μοιάζει αναπόδραστη εξέλιξη η ενοποίηση των Ταμείων και η εξομοίωση της περίθαλψης (προφανώς στα επίπεδα του ΙΚΑ).
Τα δικά τους λάθη
Στόχος της κυβέρνησης είναι η «μέση ηλικίας εξόδου από 61,4 έτη το 2008 να ανέλθει στα 63 όπως ίσχυε πριν από 7 έτη, το 2003, και πριν από την επέκταση των μαζικών εξόδων στη σύνταξη στα 49 και 52 έτη μέσω των εθελούσιων εξόδων, όπως του ΟΤΕ». Σε αυτή την κατεύθυνση θα αυξηθούν όλα τα ενδιάμεσα-εσωτερικά όρια (σημ. μέχρι το 65ο), με στόχο όλα τα ειδικά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση να ανέλθουν στο 65ο έτος.
Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας
Σχόλια