Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ναι στα μέτρα,όχι στο ασφαλιστικό...


Παρά τις επιθέσεις που δέχεται η οικονομία από τις Βρυξέλλες,τις αγορές και τους κερδοσκόπους, οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης, επιδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για λογαριασμό του «Βήματος» η εταιρεία Κάπα Research αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, οι πολίτες θεωρούν... αναγκαίες τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Εκφράζουν όμως την αντίθεσή τους στις φημολογούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, και ιδίως στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η σφυγμομέτρηση της Κάπα Research πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα και σε δείγμα 2.299 ατόμων την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, τις επόμενες 48 ώρες δηλαδή από το τηλεοπτικό «διάγγελμα» του Πρωθυπουργού.Το 64,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα ζητήματα της οικονομίας προς τη σωστή κατεύθυνση,ενώ σχεδόν το
ίδιο ποσοστό (64,3) δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία. Μόλις ένα ποσοστό 35% εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για λιγότερο «σκληρές» πολιτικές. Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δήλωσαν επίσης ότι συμφωνούν σε όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός,με εξαίρεση δύο που έχουν άμεσες επιπτώσεις και στο δικό τους βιοτικό επίπεδο. Επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο για μία ακόμη φορά ότι οι Ελληνες ζητούν ρήξεις,ανατροπές και περικοπές προνομίων,αρκεί να αφορούν τους άλλους και όχι και τους ίδιους.
Το 93,2% των ερωτηθέντων κατά την πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research συμφωνεί με την αύξηση της φορολογίας των offshore, το 85,5% με την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων και το 83,2% με την αύξηση της φορολόγησης στα μερίσματα των μεγαλομετόχων, ενώ με μικρότερα ποσοστά γίνονται αποδεκτά το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, η περικοπή επιδομάτων και ο περιορισμός προσλήψεων, επειδή είναι ζητήματα που αγγίζουν κάθε ελληνική οικογένεια. Με την ίδια λογική που θέλει τους Ελληνες να ζητούν περικοπές για τους άλλους, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση τάσσονται στην πλειονότητά τους κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σε ποσοστό 60,5% κατά της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα.
Παρ΄ ότι πάντως οι Ελληνες επιδοκιμάζουν τα νέα μέτρα, δεν τα θεωρούν αρκετά για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία. Ενα ποσοστό 50,2% πιστεύει ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι ικανές να σταματήσουν το κύμα υποβάθμισης της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας. Από την άλλη πλευρά, οι Ελληνες δεν πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας, παρά την κακή κατάσταση της οικονομίας της, θεωρώντας (66,3%) ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί.
Ταυτόχρονα οι Ελληνες δείχνουν ακόμη ότι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης καθώς, όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην αύξηση της ανεργίας ή στην αύξηση του δημοσίου χρέους, το 39,6% προτιμά την περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους, το 30,3% την αύξηση της ανεργίας, ενώ το 30,1% δεν ξέρει τι να επιλέξει!
Παρά τις αγωνιώδεις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού εξάλλου οι πολίτες εξακολουθούν να αρνούνται την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ποσοστό 50,4%. Αντιθέτως, επιδοκιμάζουν κάθε προσπάθεια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με το 71,1% να δηλώνει ότι μπορεί ο αριθμός αυτός να μειωθεί κι άλλο.
Η κοινή γνώμη δείχνει επίσης να εναντιώνεται σε όποιον αντιδρά στα οικονομικά μέτρα, αποδοκιμάζοντας σαφώς τόσο τους συνδικαλιστές που προετοιμάζουν κινητοποιήσεις όσο και τους επαγ γελματικούς κλάδους που εξεγείρονται για να προστατεύσουν προνόμιά τους. Το 55,6% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την απόφαση του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλου να αποχωρήσει από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα το 72,3% κρίνει αρνητικά την απόφαση κάποιων επαγγελματικών κλάδων, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, να αντιδράσουν στο πάγωμα ή στη μείωση των αποδοχών τους.
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση διαφωνούν επίσης σε συντριπτική πλειονότητα στην απόφαση των αγροτών να κλείσουν τους δρόμους, παρά το γεγονός ότι μόνο το 41,8% διαφωνεί απόλυτα με τις κινητοποιήσεις τους, ενώ άλλο ένα ποσοστό 45,7% συμφωνεί με τα αιτήματά τους και απλώς διαφωνεί με τα μπλόκα.
Με ανάλογο τρόπο οι πολίτες κρίνουν και τους χειρισμούς των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών τους, απαιτώντας από αυτούς συνεννόηση και εθνική συστράτευση. Το 84,9% κρίνει θετικά την απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά να υποστηρίξει υπό όρους την προσπάθεια της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας, ενώ επίσης θετικά την αντιμετωπίζουν με πολύ υψηλό ποσοστό (87,7%) και οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Φαίνεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη αρκετό χρόνο μπροστά της για να διορθώσει τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να της δώσουν και άλλη περίοδο ανοχής. Το 32,6% δίνει έναν χρόνο ακόμη στην κυβέρνηση Παπανδρέου για να αποδώσουν τα οικονομικά της μέτρα, το 25,3% τής δίνει δύο χρόνια, ενώ το 27,4% τής δίνει όλη την τετραετία.

Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγα λόγια για τον επιστημονικό συνεργάτη της Μαρίας Σπυράκη

Πραγματικά δεν με νοιάζει τι κάνει ο υιός Ζαγορίτης στη προσωπική του ζωή. Μαγκιά του με ποια βγαίνει και το τι κάνει μαζί της. Δεν θα τον έκρινα ποτέ για τις προσωπικές του επιλογές εξάλλου εκεί θεωρώ ότι ξεχωρίζει ο άνδρας από το παιδάκι, με το να μπορεί να υποστηρίξει τις επιλογές του. Αυτό όμως που με εκνευρίζει είναι ότι εκφράζει όλα αυτά που απεχθάνομαι. Εκφράζει την Ελλάδα του κονέ, της άκρης, του μπαμπά. Την Ελλάδα του παίρνω ό,τι θέλω, όπως θέλω και όπου θέλω. Της Ελλάδας των VIP που δεν υπακούν σε κανένα νόμο. Όσο αδιάφορος μου περνά ο υιός Ζαγορίτη άλλο τόσο αδιάφορη μου είναι η Σπυράκη . Αυτό όμως που με εξοργίζει είναι ότι μπορεί να συνεχίσει να μας κοροϊδεύει όπως ακριβώς έκανε σαν δημοσιογράφος. Θα μπορούσε να πει ότι ήταν επιλογή μου γιατί ήθελα να συνεργαστώ μαζί του. Θα μπορούσε να πει ότι τον επέβαλλε το κόμμα της ΝΔ. Θα μπορούσε να πει ότι ξεπληρώνει παλιά γραμμάτια ή ότι ήταν μια χάρη που αποβλέπει σε μελλοντικά οφέλη. Όλα αυτά θα μπ

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα. Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση. Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Κείμενο 30 στελεχών καταγγέλλει τον Βενιζέλο ως «παρανυφάκι του Σαμαρά»

Συντρόφισσες και σύντροφοι,  Η αποκαρδιωτική εικόνα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής είναι τουλάχιστον δεδομένη.Τα media σε ρόλο Μαέστρου προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταστήσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού το δίπολο ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνιο ή Επανάσταση. Αναμφίβολα όμως, καμία από τις δυο πολιτικές οντότητες δε μπορεί να αποτελέσει εγγυητική δύναμη για τη σταθερότητας της χώρας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να αναζητά τον «καταλληλότερο» ανάμεσα σε ακατάλληλους. Εγγυητική δύναμη δε μπορούν να αποτελέσουν ούτε οι ευκαιριακές κομματικές συσπειρώσεις που η ανομοιογένεια και η έλλειψη προγράμματος για τη χώρα συμπληρώνει το παζλ των ακατάλληλων με …επικινδυνότητα: διάττοντες αστέρες, που απλώς «μας ψεκάζουν» με φωνές – αλαλαγμούς χωρίς ουσία. Η απουσία πολιτικών οραμάτων και κυρίως οραματιστών, οδηγεί τη χώρα – ιδεολογικά άοπλη και κατακερματισμένη – σε πολιτικές που κάθε άλλο παρά της εξασφαλίζουν κύριο ρόλο και διαπραγματευτική δύναμη στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξει