Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι αλλάζει στο φόρο εισοδήματος...


Η δεύτερη φάση της δημόσιας διαβούλευσης ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να δημοσιοποιεί τις προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα (πλην βουλευτών και δικαστών), τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Η νέα κλίμακα θα... προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθούν δύο νέα κλιμάκια με στόχο τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Πιθανόν το πρώτο κλιμάκιο να αφορά τα εισοδήματα από 12.001 έως 15.000 ευρώ, για τα οποία ο συντελεστής θα είναι 15%. Αντίθετα, σημαντικές θα είναι οι επιβαρύνσεις για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εξετάζει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να εφαρμοσθεί για δηλωθέντα ποσά άνω των 40.000 - 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, σήμερα, εισοδήματα από 30.000 έως 75.000 φορολογούνται με συντελεστή 35%.
Παράλληλα, το αφορολόγητο όριο θα συνδεθεί με τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων. Για να δικαιούται κάποιος το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων στην εφορία ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Από τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους θα ζητηθούν ελάχιστες αποδείξεις ύψους περίπου 1.000 - 2.000 ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 70.000 θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ισόποσες του αφορολογήτου ορίου.
Σημειώνεται ότι όλες οι αποδείξεις θα αναγνωρίζονται από την εφορία, εκτός από αυτές που προέρχονται από τις ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) και από πολύ μεγάλες αγορές, όπως αυτοκινήτων.
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Προς κατάργηση οδεύουν οι περισσότερες από τις 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα. Σημειώνεται ότι το κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 7 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά στην αυτοτελή φορολόγηση, χαμένοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως όσοι λαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η ένταξη των εισοδημάτων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα επιβαρύνουν κυρίως τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς του μηχανικούς του ΠΕΧΩΔΕ κ. λπ. Εάν υπολογιστεί και η περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων από 4% έως 20%, οι ανωτέρω κλάδοι του δημόσιου τομέα θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 600 - 700 ευρώ μηνιαίως.
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με βάση τα ετήσια έσοδα και έξοδά τους (λογιστικός προσδιορισμός). Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων, όπως επιχειρήσεων ανέγερσης οικοδομών, εργολάβων, υπεργολάβων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ταξί, ενοικιαζόμενων δωματίων κ. λπ. Το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακών μηχανών σε λαϊκές αγορές, ταξί κ. λπ.
Ερχεται ο ΦΜΑΠ
Δραστικές αλλαγές θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ θα υπαχθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, εξέλιξη που θα οδηγήσει αρκετούς φορολογούμενους στην καταβολή επιπλέον φόρων.
Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο θα ανέλθει στα 300.000 - 350.000 ευρώ, για τον έγγαμο στα 400.000 ευρώ και για τις οικογένειες με παιδιά το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Αλλαγές, όμως, θα υπάρξουν και στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει να καταργήσει το αφορολόγητο όριο των 200 τετραγωνικών μέτρων που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2007 στις περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επανέλθει το παλαιό σύστημα κατά το οποίο, το ύψος του αφορολογήτου ορίου συνδέεται με την αξία του ακινήτου και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου που αποκτά την πρώτη κατοικία. Το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας θα καθοριστεί μεταξύ 150.000 και 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ για τον έγγαμο φορολογούμενο.
Σήμερα, από τον φόρο μεταβίβασης απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας έως 200 τ. μ., ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου.

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από το Βήμα της Κυριακής)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …

Εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για ένα καινούργιο κόσμο. Εκεί θα σε περιμένω...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…