Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι αλλάζει στο φόρο εισοδήματος...


Η δεύτερη φάση της δημόσιας διαβούλευσης ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να δημοσιοποιεί τις προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα (πλην βουλευτών και δικαστών), τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Η νέα κλίμακα θα... προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθούν δύο νέα κλιμάκια με στόχο τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Πιθανόν το πρώτο κλιμάκιο να αφορά τα εισοδήματα από 12.001 έως 15.000 ευρώ, για τα οποία ο συντελεστής θα είναι 15%. Αντίθετα, σημαντικές θα είναι οι επιβαρύνσεις για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εξετάζει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να εφαρμοσθεί για δηλωθέντα ποσά άνω των 40.000 - 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, σήμερα, εισοδήματα από 30.000 έως 75.000 φορολογούνται με συντελεστή 35%.
Παράλληλα, το αφορολόγητο όριο θα συνδεθεί με τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων. Για να δικαιούται κάποιος το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων στην εφορία ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Από τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους θα ζητηθούν ελάχιστες αποδείξεις ύψους περίπου 1.000 - 2.000 ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 70.000 θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ισόποσες του αφορολογήτου ορίου.
Σημειώνεται ότι όλες οι αποδείξεις θα αναγνωρίζονται από την εφορία, εκτός από αυτές που προέρχονται από τις ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) και από πολύ μεγάλες αγορές, όπως αυτοκινήτων.
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Προς κατάργηση οδεύουν οι περισσότερες από τις 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα. Σημειώνεται ότι το κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 7 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά στην αυτοτελή φορολόγηση, χαμένοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως όσοι λαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η ένταξη των εισοδημάτων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα επιβαρύνουν κυρίως τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς του μηχανικούς του ΠΕΧΩΔΕ κ. λπ. Εάν υπολογιστεί και η περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων από 4% έως 20%, οι ανωτέρω κλάδοι του δημόσιου τομέα θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 600 - 700 ευρώ μηνιαίως.
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με βάση τα ετήσια έσοδα και έξοδά τους (λογιστικός προσδιορισμός). Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων, όπως επιχειρήσεων ανέγερσης οικοδομών, εργολάβων, υπεργολάβων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ταξί, ενοικιαζόμενων δωματίων κ. λπ. Το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακών μηχανών σε λαϊκές αγορές, ταξί κ. λπ.
Ερχεται ο ΦΜΑΠ
Δραστικές αλλαγές θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ θα υπαχθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, εξέλιξη που θα οδηγήσει αρκετούς φορολογούμενους στην καταβολή επιπλέον φόρων.
Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο θα ανέλθει στα 300.000 - 350.000 ευρώ, για τον έγγαμο στα 400.000 ευρώ και για τις οικογένειες με παιδιά το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Αλλαγές, όμως, θα υπάρξουν και στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει να καταργήσει το αφορολόγητο όριο των 200 τετραγωνικών μέτρων που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2007 στις περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επανέλθει το παλαιό σύστημα κατά το οποίο, το ύψος του αφορολογήτου ορίου συνδέεται με την αξία του ακινήτου και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου που αποκτά την πρώτη κατοικία. Το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας θα καθοριστεί μεταξύ 150.000 και 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ για τον έγγαμο φορολογούμενο.
Σήμερα, από τον φόρο μεταβίβασης απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας έως 200 τ. μ., ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου.

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από το Βήμα της Κυριακής)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Κείμενο 30 στελεχών καταγγέλλει τον Βενιζέλο ως «παρανυφάκι του Σαμαρά»

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
 Η αποκαρδιωτική εικόνα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής είναι τουλάχιστον δεδομένη.Τα media σε ρόλο Μαέστρου προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταστήσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού το δίπολο ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνιο ή Επανάσταση.

Αναμφίβολα όμως, καμία από τις δυο πολιτικές οντότητες δε μπορεί να αποτελέσει εγγυητική δύναμη για τη σταθερότητας της χώρας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να αναζητά τον «καταλληλότερο» ανάμεσα σε ακατάλληλους.

Εγγυητική δύναμη δε μπορούν να αποτελέσουν ούτε οι ευκαιριακές κομματικές συσπειρώσεις που η ανομοιογένεια και η έλλειψη προγράμματος για τη χώρα συμπληρώνει το παζλ των ακατάλληλων με …επικινδυνότητα: διάττοντες αστέρες, που απλώς «μας ψεκάζουν» με φωνές – αλαλαγμούς χωρίς ουσία.

Η απουσία πολιτικών οραμάτων και κυρίως οραματιστών, οδηγεί τη χώρα – ιδεολογικά άοπλη και κατακερματισμένη – σε πολιτικές που κάθε άλλο παρά της εξασφαλίζουν κύριο ρόλο και διαπραγματευτική δύναμη στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις. Πολιτικές…

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …