Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ : ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...


Διχασμένο εμφανίζεται το Δικαστικό Σώμα προ των επικείμενων αλλαγών που επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας, τις οποίες ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές. Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από αυτή που έλαβε η Ολομέλεια του ΣτΕ, πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που έκρινε θετικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τόσο όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων καθώς... και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας.
Σχετικά με το ζήτημα της επιλογής δικαστικών λειτουργών για τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων αποφαίνεται κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας αφού η τελική επιλογή γίνεται από μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο». Παράλληλα διαπιστώνει ότι οι ρυθμίσεις κινούνται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του συστήματος, δεδομένου ότι το πρόβλημα του διορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να λυθεί οριστικά λόγω συνταγματικού κωλύματος.
Η εμπλοκή της Βουλής
Η μεσολάβηση της Βουλής- «του πιο αντιπροσωπευτικού πολιτειακού θεσμού» όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς- συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και αποκλείει ακραίες επιλογές, ενώ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ως γνωμοδοτικού οργάνου, παρέχει εχέγγυα για τη διατύπωση ορθής γνώμης.
Για το φλέγον ζήτημα της ακρόασης των υποψηφίων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής- όπως προβλέπει διάταξη του νέου σχεδίου νόμου- η Ένωση Εισαγγελέων τηρεί κάποιες επιφυλάξεις, όχι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας. Το στάδιο αυτό άλλωστε έχει προκαλέσει τις εντονότερες αιτιάσεις από την πλευρά των δικαστών του ΣτΕ, οι οποίοι διαβλέπουν μείωση της προσωπικότητας των τριών εκ των έξι υποψηφίων που θα «κοπούν» από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στο πρώτο στάδιο της επιλογής.
Η επιλογή της ηγεσίας
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου- για τις οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν ο Άρειος Πάγος, το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι άλλες δικαστικές ενώσεις- η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης θα γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο- όπως προβλέπει το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος- μεταξύ των τριών υποψηφίων που θα υποδεικνύει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τις κενές θέσεις των προέδρων ή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τους έξι προτεινόμενους από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για την πλήρωση των θέσεων των αντιπροέδρων, με τη διαφορά ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης θα αποστέλλει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατάλογο με το σύνολο των δικαστικών λειτουργών που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα.

Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …

Εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για ένα καινούργιο κόσμο. Εκεί θα σε περιμένω...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…