Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ : ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...


Διχασμένο εμφανίζεται το Δικαστικό Σώμα προ των επικείμενων αλλαγών που επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας, τις οποίες ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές. Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από αυτή που έλαβε η Ολομέλεια του ΣτΕ, πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που έκρινε θετικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τόσο όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων καθώς... και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας.
Σχετικά με το ζήτημα της επιλογής δικαστικών λειτουργών για τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων αποφαίνεται κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας αφού η τελική επιλογή γίνεται από μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο». Παράλληλα διαπιστώνει ότι οι ρυθμίσεις κινούνται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του συστήματος, δεδομένου ότι το πρόβλημα του διορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να λυθεί οριστικά λόγω συνταγματικού κωλύματος.
Η εμπλοκή της Βουλής
Η μεσολάβηση της Βουλής- «του πιο αντιπροσωπευτικού πολιτειακού θεσμού» όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς- συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και αποκλείει ακραίες επιλογές, ενώ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ως γνωμοδοτικού οργάνου, παρέχει εχέγγυα για τη διατύπωση ορθής γνώμης.
Για το φλέγον ζήτημα της ακρόασης των υποψηφίων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής- όπως προβλέπει διάταξη του νέου σχεδίου νόμου- η Ένωση Εισαγγελέων τηρεί κάποιες επιφυλάξεις, όχι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας. Το στάδιο αυτό άλλωστε έχει προκαλέσει τις εντονότερες αιτιάσεις από την πλευρά των δικαστών του ΣτΕ, οι οποίοι διαβλέπουν μείωση της προσωπικότητας των τριών εκ των έξι υποψηφίων που θα «κοπούν» από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στο πρώτο στάδιο της επιλογής.
Η επιλογή της ηγεσίας
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου- για τις οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν ο Άρειος Πάγος, το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι άλλες δικαστικές ενώσεις- η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης θα γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο- όπως προβλέπει το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος- μεταξύ των τριών υποψηφίων που θα υποδεικνύει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τις κενές θέσεις των προέδρων ή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τους έξι προτεινόμενους από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για την πλήρωση των θέσεων των αντιπροέδρων, με τη διαφορά ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης θα αποστέλλει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατάλογο με το σύνολο των δικαστικών λειτουργών που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα.

Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγα λόγια για τον επιστημονικό συνεργάτη της Μαρίας Σπυράκη

Πραγματικά δεν με νοιάζει τι κάνει ο υιός Ζαγορίτης στη προσωπική του ζωή. Μαγκιά του με ποια βγαίνει και το τι κάνει μαζί της. Δεν θα τον έκρινα ποτέ για τις προσωπικές του επιλογές εξάλλου εκεί θεωρώ ότι ξεχωρίζει ο άνδρας από το παιδάκι, με το να μπορεί να υποστηρίξει τις επιλογές του. Αυτό όμως που με εκνευρίζει είναι ότι εκφράζει όλα αυτά που απεχθάνομαι. Εκφράζει την Ελλάδα του κονέ, της άκρης, του μπαμπά. Την Ελλάδα του παίρνω ό,τι θέλω, όπως θέλω και όπου θέλω. Της Ελλάδας των VIP που δεν υπακούν σε κανένα νόμο. Όσο αδιάφορος μου περνά ο υιός Ζαγορίτη άλλο τόσο αδιάφορη μου είναι η Σπυράκη . Αυτό όμως που με εξοργίζει είναι ότι μπορεί να συνεχίσει να μας κοροϊδεύει όπως ακριβώς έκανε σαν δημοσιογράφος. Θα μπορούσε να πει ότι ήταν επιλογή μου γιατί ήθελα να συνεργαστώ μαζί του. Θα μπορούσε να πει ότι τον επέβαλλε το κόμμα της ΝΔ. Θα μπορούσε να πει ότι ξεπληρώνει παλιά γραμμάτια ή ότι ήταν μια χάρη που αποβλέπει σε μελλοντικά οφέλη. Όλα αυτά θα μπ

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα. Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση. Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Κείμενο 30 στελεχών καταγγέλλει τον Βενιζέλο ως «παρανυφάκι του Σαμαρά»

Συντρόφισσες και σύντροφοι,  Η αποκαρδιωτική εικόνα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής είναι τουλάχιστον δεδομένη.Τα media σε ρόλο Μαέστρου προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταστήσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού το δίπολο ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνιο ή Επανάσταση. Αναμφίβολα όμως, καμία από τις δυο πολιτικές οντότητες δε μπορεί να αποτελέσει εγγυητική δύναμη για τη σταθερότητας της χώρας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να αναζητά τον «καταλληλότερο» ανάμεσα σε ακατάλληλους. Εγγυητική δύναμη δε μπορούν να αποτελέσουν ούτε οι ευκαιριακές κομματικές συσπειρώσεις που η ανομοιογένεια και η έλλειψη προγράμματος για τη χώρα συμπληρώνει το παζλ των ακατάλληλων με …επικινδυνότητα: διάττοντες αστέρες, που απλώς «μας ψεκάζουν» με φωνές – αλαλαγμούς χωρίς ουσία. Η απουσία πολιτικών οραμάτων και κυρίως οραματιστών, οδηγεί τη χώρα – ιδεολογικά άοπλη και κατακερματισμένη – σε πολιτικές που κάθε άλλο παρά της εξασφαλίζουν κύριο ρόλο και διαπραγματευτική δύναμη στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξει