Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ : ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...


Διχασμένο εμφανίζεται το Δικαστικό Σώμα προ των επικείμενων αλλαγών που επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας, τις οποίες ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές. Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από αυτή που έλαβε η Ολομέλεια του ΣτΕ, πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που έκρινε θετικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τόσο όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων καθώς... και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας.
Σχετικά με το ζήτημα της επιλογής δικαστικών λειτουργών για τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων αποφαίνεται κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας αφού η τελική επιλογή γίνεται από μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο». Παράλληλα διαπιστώνει ότι οι ρυθμίσεις κινούνται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του συστήματος, δεδομένου ότι το πρόβλημα του διορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να λυθεί οριστικά λόγω συνταγματικού κωλύματος.
Η εμπλοκή της Βουλής
Η μεσολάβηση της Βουλής- «του πιο αντιπροσωπευτικού πολιτειακού θεσμού» όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς- συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και αποκλείει ακραίες επιλογές, ενώ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ως γνωμοδοτικού οργάνου, παρέχει εχέγγυα για τη διατύπωση ορθής γνώμης.
Για το φλέγον ζήτημα της ακρόασης των υποψηφίων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής- όπως προβλέπει διάταξη του νέου σχεδίου νόμου- η Ένωση Εισαγγελέων τηρεί κάποιες επιφυλάξεις, όχι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας. Το στάδιο αυτό άλλωστε έχει προκαλέσει τις εντονότερες αιτιάσεις από την πλευρά των δικαστών του ΣτΕ, οι οποίοι διαβλέπουν μείωση της προσωπικότητας των τριών εκ των έξι υποψηφίων που θα «κοπούν» από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στο πρώτο στάδιο της επιλογής.
Η επιλογή της ηγεσίας
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου- για τις οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν ο Άρειος Πάγος, το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι άλλες δικαστικές ενώσεις- η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης θα γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο- όπως προβλέπει το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος- μεταξύ των τριών υποψηφίων που θα υποδεικνύει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τις κενές θέσεις των προέδρων ή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τους έξι προτεινόμενους από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για την πλήρωση των θέσεων των αντιπροέδρων, με τη διαφορά ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης θα αποστέλλει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατάλογο με το σύνολο των δικαστικών λειτουργών που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα.

Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Κείμενο 30 στελεχών καταγγέλλει τον Βενιζέλο ως «παρανυφάκι του Σαμαρά»

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
 Η αποκαρδιωτική εικόνα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής είναι τουλάχιστον δεδομένη.Τα media σε ρόλο Μαέστρου προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταστήσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού το δίπολο ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνιο ή Επανάσταση.

Αναμφίβολα όμως, καμία από τις δυο πολιτικές οντότητες δε μπορεί να αποτελέσει εγγυητική δύναμη για τη σταθερότητας της χώρας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να αναζητά τον «καταλληλότερο» ανάμεσα σε ακατάλληλους.

Εγγυητική δύναμη δε μπορούν να αποτελέσουν ούτε οι ευκαιριακές κομματικές συσπειρώσεις που η ανομοιογένεια και η έλλειψη προγράμματος για τη χώρα συμπληρώνει το παζλ των ακατάλληλων με …επικινδυνότητα: διάττοντες αστέρες, που απλώς «μας ψεκάζουν» με φωνές – αλαλαγμούς χωρίς ουσία.

Η απουσία πολιτικών οραμάτων και κυρίως οραματιστών, οδηγεί τη χώρα – ιδεολογικά άοπλη και κατακερματισμένη – σε πολιτικές που κάθε άλλο παρά της εξασφαλίζουν κύριο ρόλο και διαπραγματευτική δύναμη στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις. Πολιτικές…

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …