Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ : ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...


Διχασμένο εμφανίζεται το Δικαστικό Σώμα προ των επικείμενων αλλαγών που επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας, τις οποίες ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές. Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από αυτή που έλαβε η Ολομέλεια του ΣτΕ, πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που έκρινε θετικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τόσο όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων καθώς... και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας.
Σχετικά με το ζήτημα της επιλογής δικαστικών λειτουργών για τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων αποφαίνεται κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας αφού η τελική επιλογή γίνεται από μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο». Παράλληλα διαπιστώνει ότι οι ρυθμίσεις κινούνται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του συστήματος, δεδομένου ότι το πρόβλημα του διορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να λυθεί οριστικά λόγω συνταγματικού κωλύματος.
Η εμπλοκή της Βουλής
Η μεσολάβηση της Βουλής- «του πιο αντιπροσωπευτικού πολιτειακού θεσμού» όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς- συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και αποκλείει ακραίες επιλογές, ενώ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ως γνωμοδοτικού οργάνου, παρέχει εχέγγυα για τη διατύπωση ορθής γνώμης.
Για το φλέγον ζήτημα της ακρόασης των υποψηφίων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής- όπως προβλέπει διάταξη του νέου σχεδίου νόμου- η Ένωση Εισαγγελέων τηρεί κάποιες επιφυλάξεις, όχι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας. Το στάδιο αυτό άλλωστε έχει προκαλέσει τις εντονότερες αιτιάσεις από την πλευρά των δικαστών του ΣτΕ, οι οποίοι διαβλέπουν μείωση της προσωπικότητας των τριών εκ των έξι υποψηφίων που θα «κοπούν» από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στο πρώτο στάδιο της επιλογής.
Η επιλογή της ηγεσίας
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου- για τις οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν ο Άρειος Πάγος, το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι άλλες δικαστικές ενώσεις- η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης θα γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο- όπως προβλέπει το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος- μεταξύ των τριών υποψηφίων που θα υποδεικνύει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τις κενές θέσεις των προέδρων ή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τους έξι προτεινόμενους από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για την πλήρωση των θέσεων των αντιπροέδρων, με τη διαφορά ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης θα αποστέλλει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατάλογο με το σύνολο των δικαστικών λειτουργών που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα.

Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…

Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιοι;

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε όλοι εκ νέου στη κάλπη να εκλέξουμε την νέα κυβέρνηση της Χώρας. Θα κληθούμε να δώσουμε την ψήφο αγανάκτησης ή την ψήφο εμπιστοσύνης. Πόσο είμαστε έτοιμοι; Τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει για άλλη μια φορά να ψηφίσουμε το ένα ή το άλλο κόμμα; Υπάρχουν πολιτικές; Υπάρχουν ιδεολογίες; Πως θα είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα είναι άλλη μια φούσκα; Πως ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω τώρα δεν θα απαξιώσει το μέλλον το δικό μου και τον παιδιών μου; Πως θα ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση; Ερωτήματα αναπάντητα ή χιλιοαπαντημένα;

Στις 6 Μαΐου εμείς οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να δώσουμε επιτέλους την απάντηση μας. Θα πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας σε όλους αυτούς που δρούσαν για μας χωρίς εμάς. Κανείς μας δεν πρέπει να απέχει. Η αποχή δεν είναι απάντηση, δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά λιποταξία από μια μεγάλη μάχη. Εμείς μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με την αποχή μας την σιωπή μας, να…