Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Μ.Μ.Ε


Η χθεσινή 24ωρη απεργία παρέλυσε την Ελλάδα, με δεκάδες χιλιάδες απεργούς να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης. Ωστόσο, την ίδια ακριβώς ώρα που η Ελλάδα βιώνει μία απεργία με μεγάλη συμμετοχή κι ενώ η Αθήνα «είδε» μία σχετικά ογκώδη πορεία, συγκριτικά πάντα με άλλες αντίστοιχες, τα διεθνή ΜΜΕ προβάλλουν ως πρώτο θέμα και κυρίαρχο, όχι τη συμμετοχή του λαού στις ξεχωριστές πορείες και συγκεντρώσεις, αλλά τα ελάχιστα επεισόδια. Είναι αλήθεια ότι η χθεσινή, 24ωρη γενική απεργία προκάλεσε ακυρώσεις πτήσεων και των περισσότερων δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δεν λειτούργησε καμία δημόσια υπηρεσία και ότι, κατά το συλλαλητήριο, σημειώθηκαν μικρο επεισόδια με νεαρούς που πετούσαν πέτρες σε βάρος της αστυνομίας, η οποία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών. Το αποτέλεσμα ήταν το αμερικάνικο CNN, για παράδειγμα, γνωστό για την… λατρεία του στα επεισόδια εν Ελλάδι - το οποίο,για αντίστοιχα άλλα έχει τηρήσει σιγή ιχθύος κατά το παρελθόν - όχι απλώς να αναγάγει σαν κεντρικό θέμα την απεργία στη χώρα μας, αλλά πολύ περισσότερο να δίνει μια πλασματική εικόνα των επεισοδίων. Το ρεπορτάζ του αμερικάνικου καναλιού αναφέρει βόμβες μολότοφ ενώ αποδεδειγμένα εκτοξεύθηκε μόνο μία, δακρυγόνα και συλλήψεις. Τα στοιχεία εμφανίζουν ιδιαίτερα περιορισμένη χρήση δακρυγόνων ενώ όσον αφορά στις συλλήψεις έχουν γίνει μόλις τρεις και μία προσαγωγή. Γενικά, το CNN μεταφέρει ένα κλίμα πολέμου το οποίο όμως στη συγκεκριμένη φάση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Πάντως στις εκτιμήσεις τους για τη συμμετοχή στην απεργία το αμερικάνικο δίκτυο είναι πιο ρεαλιστικό: Υπολογίζει ότι περίπου 35.000 - 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και 2.500.000 πολίτες δεν πήγαν στην εργασία τους. Το πρακτορείο REUTERS μικραίνει σαφώς τον αριθμό των διαδηλωτών, κάνοντας λόγο για 20.000, ενώ κάνει και αναφορά στα ελάχιστα επεισόδια. Τέλος, κυρίαρχο ρόλο στο άρθρο του πρακτορείου παίζει το σύνθημα που είδαν σε πανό, «Καμιά θυσία, οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν για την κρίση»!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Κείμενο 30 στελεχών καταγγέλλει τον Βενιζέλο ως «παρανυφάκι του Σαμαρά»

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
 Η αποκαρδιωτική εικόνα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής είναι τουλάχιστον δεδομένη.Τα media σε ρόλο Μαέστρου προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταστήσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού το δίπολο ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνιο ή Επανάσταση.

Αναμφίβολα όμως, καμία από τις δυο πολιτικές οντότητες δε μπορεί να αποτελέσει εγγυητική δύναμη για τη σταθερότητας της χώρας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να αναζητά τον «καταλληλότερο» ανάμεσα σε ακατάλληλους.

Εγγυητική δύναμη δε μπορούν να αποτελέσουν ούτε οι ευκαιριακές κομματικές συσπειρώσεις που η ανομοιογένεια και η έλλειψη προγράμματος για τη χώρα συμπληρώνει το παζλ των ακατάλληλων με …επικινδυνότητα: διάττοντες αστέρες, που απλώς «μας ψεκάζουν» με φωνές – αλαλαγμούς χωρίς ουσία.

Η απουσία πολιτικών οραμάτων και κυρίως οραματιστών, οδηγεί τη χώρα – ιδεολογικά άοπλη και κατακερματισμένη – σε πολιτικές που κάθε άλλο παρά της εξασφαλίζουν κύριο ρόλο και διαπραγματευτική δύναμη στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις. Πολιτικές…

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …