Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο 12,8% του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε το ταμειακό έλλειμμα του 2009


Στα 30,844 δισ. ευρώ ή 12,8% του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε το ταμειακό έλλειμμα του 2009, από 17,1 δις ή 7,2% του ΑΕΠ το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 25,318 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σκαρφάλωσε στα 7,304 δισ. ευρώ (σε σύνολο 9,5 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος του ΠΔΕ). Με βάση το σχεδιασμό του οικονομικού... επιτελείου, το 2009 επρόκειτο να εισπραχθούν από την ΕΕ 3,5 δισ. ευρώ ως κοινοτική συμμετοχή για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, αλλά τελικά απορροφήθηκαν 2,2 δισ. ευρώ, κάτι που εξηγεί τη διεύρυνση του ελλείμματος του ΠΔΕ και του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι συνήθως το ταμειακό έλλειμμα (εισροές και εκροές σε πραγματικό χρόνο) είναι υψηλότερο από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, καθώς υπολογίζεται η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» (πλεονάσματα) των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πολλές φορές, η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» υπόκειται στους... κανόνες της «δημιουργικής» λογιστικής, δηλαδή ένα κράτος μειώνει το πραγματικό έλλειμμα υπολογίζοντας ανύπαρκτα ή μικρότερα απ' ότι αναφέρονται πλεονάσματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απόκλιση οφείλεται στη διαφορετική αποτύπωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα και καταβολής 1,2 δισ. ευρώ για χρέη των νοσοκομείων που πληρώθηκαν το 2009 και συμπεριλήφθηκαν στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης.
Στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα εγγράφονται με την παράδοση, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων εγγράφονται όταν δημιουργήθηκε η υποχρέωση.
Όπως διευκρινίζει η ΤτΕ, τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική, ταμειακή και εθνικολογιστική βάση είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους, αλλά όχι με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, η οποία επιπλέον περιλαμβάνει τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σημαντικό αριθμό Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Επιπλέον, τα ταμειακά στοιχεία καταγράφουν το σύνολο των ταμειακών ροών εντός του έτους, ενώ τα εθνικολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών (ESA 95), καταρτίζονται με βάση το χρόνο γένεσης της υποχρέωσης ή δημιουργίας της απαίτησης, ανεξαρτήτως του χρόνου καταβολής ή είσπραξης του σχετικού ποσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας θα αναθεωρήσει προς τα κάτω το έλλειμμα του 2008, καθώς ένα μέρος των οφειλών των νοσοκομείων που κατεγράφησαν στο συγκεκριμένο έτος θα κατανεμηθούν στο 2006 και το 2007, όταν δημιουργήθηκαν, σύμφωνα και με την απαίτηση της Εurostat, με αποτέλεσμα να αυξηθούν, αντίστοιχα, τα ελλείμματα των ετών 2006 και 2007.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα. Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση. Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Οι κρεμαστοί κήποι της Αθήνας...

«Ήρθαμε σ΄ αυτό το σπίτι το 2007. Είπαμε να μη βάλουμε κλιματισμό . Το καλοκαίρι όμως η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Βράζαμε από τη ζέστη », λέει στα « ΝΕΑ » η κ . Αμαλία Ζέππου για τη διώροφη κατοικία της στον Κεραμεικό , στην οδό Παραμυθίας 29. Το δεύτερο καλοκαίρι ήταν επίσης «καυτό». «Είπα, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε σ΄ αυτό το σπίτι...». Όλα όμως άλλαξαν όταν η κ. Ζέππου , παραγωγός ντοκιμαντέρ, αποφάσισε να πρασινίσει την ταράτσα... της. Ύστερα από μία μικρή έρευνα απευθύνθηκε σε μία εταιρεία, η οποία δημιούργησε έναν καταπράσινο κήπο στη στέγη. «Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Άλλαξαν εντελώς οι συνθήκες. Πλέον το σπίτι είναι φοβερά δροσερό το καλοκαίρι. Αλλά και τον χειμώνα έχουμε σημαντικά οφέλη, αφού ο κήπος λειτουργεί ως μόνωση: έχουμε μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση έως 15%». Λειτουργικό χάρη στον ταρατσόκηπο έγινε και το μικρό δωματιάκι που υπάρχει στην ταράτσα. «Προτού δημιουργηθεί ο ταρατσόκηπος, το καλοκαίρι δεν μπορούσες να μείνεις πολλή ώρα σ΄ αυτό το

Ιδρυτική Διακήρηξη Βασικών Αρχών και Στόχων

Η τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος, τόσο από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσο και από την προσπάθεια της αμερικανοκίνητης χούντας να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκλειστικά σε όργανο αστυνόμευσης του Ελληνικού χώρου, κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα. Όμως η ενότητα του Λαού στην απόφασή του να αντιμετωπίσει ανυποχώρητα τον εξωτερικό κίνδυνο και κάθε επιβουλή ενάντια στην ακεραιότητα της εθνικής μας παρουσίας, δε δικαιώνει την απραξία της κυβέρνησης σε τρεις κρίσιμους τομείς: την τιμωρία των ενόχων της επταετίας, της σφαγής του Πολυτεχνείου και της Κυπριακής τραγωδίας, την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού και την πλέρια αποκατάσταση των θυμάτων της κατοχής. Είναι βαθιά η ανησυχία του Ελληνικού λαού, γιατί οι επαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ομαλής πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν το γρηγορότερο δυνατό από την τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσ