Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κανόνες στις ευέλικτες μορφές εργασίας...

Την επέκταση της μερικής απασχόλησης ακόμη και στις ΔΕΚΟ, δηλαδή στις δημόσιες επιχειρήσεις, στους οργανισμούς και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την εφαρμογή λύσεων ανάγκης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση προκειμένου να μην απολύονται εργαζόμενοι θεσμοθετεί το υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα... στη Βουλή. Χθες ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος παρουσίασε το προσχέδιο νόμου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, έθεσαν κανόνες, χωρίς όμως να αποφεύγουν τα μέτρα για τα οποία ασκείται σκληρή κριτική από τα συνδικάτα. Μέτρα όπως η εκ περιτροπής απασχόληση (ως έξι μήνες) των εργαζομένων που «περισσεύουν» σε περιόδους μείωσης της παραγωγής, αλλά και η τρίμηνη διαθεσιμότητα με το 50% των αποδοχών, περιλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβάλλει το επιχείρημα ότι θέτει «περιορισμούς» και «κανόνες» στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, όπως είναι η προηγούμενη διαπραγμάτευση με τα σωματεία, αλλά η εφαρμογή τους απομακρύνει από τον στόχο της πλήρους απασχόλησης. Οπωσδήποτε, όμως, φιλεργατικά μέτρα είναι είναι η καταβολή διπλού ημερομισθίου (προσαύξηση) 100% των απασχολουμένων το Σάββατο όπως ακριβώς ισχύει για τις Κυριακές και η υποχρεωτική μετατροπή συμβάσεων έργου που ξεπερνούν το τρίμηνο στον ίδιο εργοδότη σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Παράλληλα η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε μέτρα για την απορρόφηση ανέργων από τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων από το Δημόσιο για διάστημα τεσσάρων ετών.
Αναλυτικά οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
* Η παροχή υπηρεσιών ή έργου στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), τηλεργασίας και κατ΄ οίκον απασχόλησης που αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Προϋπόθεση είναι η εργασία να παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για τρεις συνεχείς μήνες.
* Η διάρκεια της εκ περιτροπής εργασίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 6 μήνες ετησίως.
* Το οκτάωρο μπορεί να επεκταθεί ως και τις 10 ώρες εργασίας την ημέρα. Η διευθέτηση όμως του χρόνου καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις ή με συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου εργαζομένων.
* Σε περίπτωση παροχής εργασίας πέραν της συμφωνημένης ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση 10%.
* Επιτρέπεται η κατάτμηση της κανονικής άδειας. Αυτό μπορεί να προτείνεται από τον εργοδότη ή να ζητείται από τον εργαζόμενο μισθωτό. Η μία περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση εξαήμερης εβδομαδιαίες εργασίας ή 10 εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.
* Η διάρκεια προσωρινής απασχόλησης του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 12 μήνες. Κατ΄ εξαίρεση φθάνει στους 18 μήνες σε περίπτωση αναπλήρωσης μισθωτού του οποίου η σύμβαση είναι σε αναστολή. Αν γίνει υπέρβαση αυτού του χρονικού ορίου, τότε η σύμβαση μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …

Εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για ένα καινούργιο κόσμο. Εκεί θα σε περιμένω...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…