Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζ.Κ. Γιούνκερ : "Είστε σε καλό δρόμο συνεχίστε"....


Είστε σε καλό δρόμο, προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις, πάρτε μέτρα και θα σας στηρίξουμε. Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο αρμόδιος επίτροπος, Χ. Αλμούνια, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για τις κατευθυντήριες γραμμές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χαρακτήρισαν φιλόδοξο το πρόγραμμα, διευκρίνισαν ότι περιέχει ακριβείς στόχους... και ζήτησαν τη λήψη περαιτέρω μέτρων για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα στη δύσκολη προσπάθειά της και προσέθεσε ότι διαφωνεί με όσους λένε ότι η χώρα μας δεν θα τα καταφέρει.
Οπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών στην παρέμβασή του στο Γιουρογκρούπ τούς γνωστοποίησε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία και μέτρο που κρίνει κατάλληλο προς την κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων, αν όσα περιέχει το ΠΣΑ κριθούν ως μη επαρκή,
Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «θετική αποδοχή» του ΠΣΑ.
Οι ομόλογοί του σημείωσαν πως αν επιτευχθεί ο στόχος για την περιστολή της φοροδιαφυγής, δεν θα υπάρξει πρόβλημα και του διεμήνυσαν ότι θα παρακολουθούν την πιστή εκτέλεση του προγράμματος.
Επίσης χθες επιβεβαιώθηκε ότι ο πρώτος μεγάλος έλεγχος... προόδου θα γίνει τον Ιούνιο και από εκεί και πέρα θα ακολουθούν τριμηνιαίοι έλεγχοι. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ελέγχων θα επισημοποιηθεί στο Εκοφίν του Φεβρουαρίου (15 του μήνα), όταν εγκριθεί το ΠΣΑ και περάσει η Ελλάδα στο πολύ αυστηρό καθεστώς επιτήρησης της παραγράφου 9 του άρθρου 106.
Λεπτομέρειες
Επιπλέον ζητήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών περισσότερες λεπτομέρειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή του 2011 και του 2012.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιούνκερ έδωσε το στίγμα των προθέσεων των κοινοτικών εταίρων.
«Είμαστε της γνώμης ότι οι Ελληνες κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, πιστεύουμε όμως ότι αυτά τα βήματα δεν είναι απολύτως επαρκή», ανέφερε.
Προσέθεσε ότι η Αθήνα δείχνει καλή θέληση και τα μέλη της Ευρωζώνης θα φροντίσουν όλα μαζί για μια κοινή θεραπεία για την Ελλάδα.
«Οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της, γιατί έτσι στηρίζουμε και την ίδια την Ευρωζώνη. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει επιστροφή προς τα πίσω για την Ελλάδα», σημείωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Χαρακτήρισε, δε, φιλόδοξο το ΠΣΑ, με λίστα σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι για το συνταξιοδοτικό, που θα πρέπει να υιοθετηθούν στις λεπτομέρειές τους τους επόμενους μήνες.
Τέλος, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία τους «με όσους λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να κάνει όσα έχει δεσμευθεί να κάνει».
Κατέληξε λέγοντας πως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Ελληνες χρειάζονται πολύ κουράγιο για να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χ. Αλμούνια υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα περιέχει πολύ ακριβείς αντικειμενικούς στόχους για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών καθώς και μία λίστα μεταρρυθμίσεων.
«Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της διάστασης του προβλήματος της οικονομίας και δείχνει ότι τα μέτρα στις γενικές τους γραμμές είναι τα κατάλληλα. Τώρα θα περιμένουμε τις λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα που θα συνοδεύουν τις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.
ΕΚΟΦΙΝ
Στο μικροσκόπιο τα «greek statistics»
Οι Βρυξέλλες εγκαλούν στην... τάξη την Αθήνα όσον αφορά την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων μετά και την έκθεση της Κομισιόν για τα «Greek Statistics» από το 2004 και μετά.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης στο σημερινό Εκοφίν αναμένεται να καλέσουν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, την Ελλάδα να αναπτύξει και να υποβάλει «ειδικό σχέδιο δράσης μέσα στον επόμενο μήνα, με το οποίο να αναθεωρεί και τον τρόπο συλλογής και τα μεθοδολογικά λάθη εκτίμησης των στατιστικών μακροοικονομικών στοιχείων» της, που στέλνει ανά τακτά διαστήματα στη Γιούροστατ.
Το Εκοφίν θα ακούσει το ειδικό σχέδιο του κ. Παπακωνσταντίνου για την ανεξαρτητοποίηση το ταχύτερο δυνατόν από την κυβέρνηση της ΕΣΥΕ. Ο υπουργός και χθες το βράδυ ανέφερε ότι σύντομα κατατίθεται στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Στο θέμα των στατιστικών στοιχείων αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε. «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως σε θέματα αξιοπιστίας στατιστικών στοιχείων», είπε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στο Γιουρογκρούπ.
Προσέθεσε πως υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία οφείλει να πετύχει δύσκολους στόχους, από τους οποίους δεν μπορεί να ξεφύγει.

Ρεπορτάζ : Γ. Δαράτος - Κ. Τσαχάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Κείμενο 30 στελεχών καταγγέλλει τον Βενιζέλο ως «παρανυφάκι του Σαμαρά»

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
 Η αποκαρδιωτική εικόνα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής είναι τουλάχιστον δεδομένη.Τα media σε ρόλο Μαέστρου προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταστήσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού το δίπολο ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνιο ή Επανάσταση.

Αναμφίβολα όμως, καμία από τις δυο πολιτικές οντότητες δε μπορεί να αποτελέσει εγγυητική δύναμη για τη σταθερότητας της χώρας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να αναζητά τον «καταλληλότερο» ανάμεσα σε ακατάλληλους.

Εγγυητική δύναμη δε μπορούν να αποτελέσουν ούτε οι ευκαιριακές κομματικές συσπειρώσεις που η ανομοιογένεια και η έλλειψη προγράμματος για τη χώρα συμπληρώνει το παζλ των ακατάλληλων με …επικινδυνότητα: διάττοντες αστέρες, που απλώς «μας ψεκάζουν» με φωνές – αλαλαγμούς χωρίς ουσία.

Η απουσία πολιτικών οραμάτων και κυρίως οραματιστών, οδηγεί τη χώρα – ιδεολογικά άοπλη και κατακερματισμένη – σε πολιτικές που κάθε άλλο παρά της εξασφαλίζουν κύριο ρόλο και διαπραγματευτική δύναμη στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις. Πολιτικές…

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …