Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η "επανάσταση" των γυναικών...


Η Μανουέλα Μάγιερ χαρακτηρίστηκε «κακή μητέρα», εξοστρακίστηκε από τις άλλες μητέρες και δέχθηκε τις επιπλήξεις γειτόνων και συγγενών, ενώ μια γυναίκα άρχισε να της φωνάζει στο σούπερ μάρκετ. Το έγκλημά της; Έγραψε τον 9χρονο γιο της στα απογευματινά μαθήματα που προσφέρει το σχολείο της πόλης όπου ζουν και... επέστρεψε στη δουλειά.
«Μου έλεγαν: “Γιατί έκανες παιδιά, αφού δεν μπορείς να τα φροντίσεις;”, λέει η 47χρονη Γερμανίδα. Όπως θυμάται όμως, όταν πριν από 21 χρόνια απέκτησε τον πρώτο της γιο χωρίς να έχει παντρευτεί, κανένας δεν είχε ενοχληθεί. Στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, τα περισσότερα σχολεία στη Γερμανία τελειώνουν τα μαθήματα ακόμα νωρίς το μεσημέρι, μια παράδοση που άρχισε πριν από 250 χρόνια. Το 1763, η Πρωσία τότε ήταν η πρώτη χώρα που έκανε υποχρεωτική την εκπαίδευση των παιδιών. Το σύστημα του σχολείου της μισής ημέρας εφαρμόστηκε για να μπορούν να προσφέρουν τα παιδιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έναν αιώνα αργότερα, όταν η Γαλλία και η Βρετανία καθιέρωσαν το σύστημα των ολοήμερων σχολείων, ο γερμανικός τρόπος είχε ήδη βαθιές ρίζες. Και καθώς διατηρήθηκε, εξελίχθηκε σε μια άποψη που θέλει τις Γερμανίδες μητέρες να περνούν περισσότερες ώρες με τα παιδιά τους απ΄ ό,τι άλλες Ευρωπαίες ώστε να τα μεγαλώσουν πιο σωστά.
Οι παράγοντες
Στις ανεπτυγμένες χώρες οι κοινωνικές αλλαγές και οι οικονομικές ανάγκες έχουν οδηγήσει τις εργαζόμενες γυναίκες να είναι ίσες σε αριθμό με τους άνδρες και να διαθέτουν εξίσου υψηλή μόρφωση. Και πλέον αναζητούν νέους τρόπους να συνδυάσουν την οικογενειακή ζωή και τη μητρότητα με έναν πιο δραστήριο κοινωνικό ρόλο.
Το σχολείο της μισής ημέρας στη Γερμανία δεν το επηρέασαν ούτε η φεουδαρχία ούτε η άνοδος και η πτώση του Χίτλερ ούτε το γυναικείο κίνημα της δεκαετίας του 1970 και η επανένωση με την Ανατολική Γερμανία. Τώρα, μπροστά στις οικονομικές ανάγκες όμως υποχωρεί: με έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στον κόσμο και μπροστά στο φάσμα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού και την πτώση του μορφωτικού επιπέδου, οι Γερμανοί το ξανασκέφτονται. Από το 2003, σχεδόν το 1/5 των 400.000 σχολείων της χώρας απέκτησαν και απογευματινά προγράμματα.
Οι γυναίκες ήδη αποτελούν την πλειονότητα των αποφοίτων πανεπιστημίων στις 30 χώρες του ΟΟΣΑ. Φέτος, θα ξεπεράσουν το 50% των εργαζομένων στις ΗΠΑ. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και ότι η οικονομική κρίση πλήττει παραδοσιακές ανδρικές δουλειές- στη Γερμανία μόνο 10.000 από τους 230.000 που έχασαν τη δουλειά τους πέρσι είναι γυναίκες- βλέπουμε μια νέα πραγματικότητα να διαμορφώνεται.

TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS
Της Κatrin Βennhold
(αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Για όλα φταίνε τα blog!!!

Τον τελευταίο καιρό όλοι παρατηρήσαμε τον πόλεμο που δέχεται ο κόσμος των blogger.Μιλάω γενικά για τον κόσμο των blogger διότι δεν πιστεύω πως αυτή η άνανδρη επίθεση στο press-gr έχει στόχο μόνο το εν λόγω blog αλλά το να φιμώσει ίσως το μοναδικό κομμάτι που δεν ελέγχεται.Είναι φυσικό ότι στο σύγχρονο status quo της νεοφιλελεύθερης παράταξης που κυβερνά αυτή τη χώρα ότι δεν ελέγχετε είναι επικίνδυνο άρα θα πρέπει να κόβετε με οποιοδήποτε τρόπο. Ναι,αγαπημένοι μου bloggers εσείς τους χαλάτε τα σχέδια.Γιατί σαν κακοπροαίρετοι που είστε και γιατί όχι αργόσχολοι,μου κάθεστε σε μια καρέκλα με έναν υπολογιστή και μου σχολιάζετε τα κακός κείμενα.Θέλετε να μιλάτε στον κόσμο για τις απαγωγές πακιστανών,υποκλοπές,κουμπάρους,siemens,για το Σκοπιανό και αλλά πολλά τέτοια θέματα αφήνωντας στην άκρη τα σημαντικά προβλήματα που ταλλανίζουν τον ελληνικό χώρο όπως ποιο τραγούδι θα πάει στη Eurovision και τι φόρεμα θα φορέσει η Καλομοίρα!Ο κύριος Καραμανλής σε σύγκριση με τους αρχαίους Ρωμαίους δεν δίνε...

Εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για ένα καινούργιο κόσμο. Εκεί θα σε περιμένω...

«Σ' όποιο μέρος της γης σ' όποια ώρα εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για ένα καινούργιο κόσμο. Εκεί θα σε περιμένω. Αγάπη μου» Οι στίχοι του ποιητή με στοιχειώνουν καθημερινά. Βλέπω τις εξελίξεις στο κόσμο, το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, το τι συμβαίνει στη Τουρκία. Θα ήθελα να είμαι εκεί… Στη πρώτη γραμμή. Να βλέπω τις εξελίξεις. Να πάρω θέση με βάση την ηθική μου και τα πιστεύω μου. Θέλω να είμαι εκεί που γράφεται η ιστορία. Δεν με νοιάζει η δόξα, δεν θέλω να είμαι εκεί για εκπληρώσω τις προσωπικές μου φιλοδοξίες. Θέλω να εκπληρώσω τις υποσχέσεις στη γενιά μου. Θέλω να γνωρίσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που μάχονται κατά της αδικίας. Που προτάσσουν τον εαυτό τους μπροστά για έναν καλύτερο κόσμο για αυτούς και τα παιδιά τους. Θέλω να βρεθώ μαζί τους στις πλατείες που οι καρδιές χτυπάνε δυνατά και η αναπνοή κόβεται. Δεν κόβεται από τα δακρυγόνα. Όχι, τα χημικά δεν μπορούν να διαπεράσουν και να σπάσουν την χημική ένωση που προκαλεί το πάθος για ελευθ...

ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ...

ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ... Τις τελευταίες μέρες όλοι γίναμε μάρτυρες της πιο μαύρης μέρας στον ελληνικό αθλητισμό.Όλοι μείναμε παγωμένοι,σαστισμένοι και το μόνο που έβγαινε από το στόμα μας ήταν ένα τεράστιο γιατί .Γιατί να σκοτώνονται,γιατί να θυσιάζουν τα νιάτα τους,γιατί δεν σκέφτονται τους δικούς τους ανθρώπους.Γιατί,γιατί,γιατί.... Φυσικά πολλοί πέσαν πάνω από αυτό το γεγονός σαν τα κοράκια για να πάρουν λίγα λεπτά δημοσιότητας.Από τα κανάλια περάσαν δημοσιογράφοι,πολιτικοί,δικαστές δηλαδή ότι χειρότερο έχει να επιδείξει το σάπιο σύστημα αυτής της χώρας.Ειπώθηκαν λόγια πολλά.Μίλησαν για νόμους,μίλησαν για κάμερες,για μέτρα και πολλά άλλα. Φυσικά κανείς δεν είδε την ουσία,κανείς δεν μίλησε για τους πραγματικά υπεύθυνους λες και όλοι αυτοί ζουν σε έναν άλλο κόσμο.Κανείς μας δεν είναι αθώος σε αυτή την ιστορία.Όλοι συνυπεύθυνοι σε αυτό το θάνατο σε αυτή την τραγωδία.Όλοι είπαμε «τι κρίμα» και αλλάξαμε κανάλι για να γυρίσουμε στη μίζερη καθημερινότητα που απλόχερα μας ...