Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκάνδαλο με φαρμακευτική δαπάνη...


Δύο εκθέσεις-βόμβα που αφορούν σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις και υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος. Πρόκειται για εκθέσεις που δόθηκαν εμπιστευτικά στον υπουργό και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) παρουσιάστηκαν σε όλους τους βουλευτές του ΠαΣοΚ που συμμετείχαν. Στις εκθέσεις αποκαλύπτεται η τακτική που ακολουθούν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς... και μεγάλο μέρος εκπροσώπων του ιατρικού κλάδου, η οποία έχει... στέψει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια της Ευρώπης όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη. Σε διάστημα μόλις εννέα ετών η αντίστοιχη δαπάνη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς έχει αυξηθεί τέσσερις έως πέντε φορές. Αντιθέτως, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν υπερβαίνει το 50%.
Η πρώτη έκθεση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύουν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες την υπερτιμολόγηση φαρμάκων που προορίζονται για την Ελλάδα. Τη συγκεκριμένη έκθεση ο υπουργός χαρακτήρισε «σημαντική». Με τη γνωστοποίηση ότι παραδόθηκε η έκθεση στον υπουργό Εργασίας, σημειώθηκε μπαράζ πιέσεων από διάφορους παράγοντες- όπως αποκάλυψαν αρμόδιοι του υπουργείου- προκειμένου «να μη ληφθούν υπ΄ όψιν τα στοιχεία και να μη δουν το φως της δημοσιότητας».
Η δεύτερη έκθεση κάνει λόγο για εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης στα ύψη εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Θα τις δούμε, θα εξαγάγουμε τα συμπεράσματά μας και θα τις δημοσιοποιήσουμε όταν έρθει η ώρα» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο υπουργός Εργασίας.
Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας ειδικά της πρώτης έκθεσης, η οποία αναδεικνύει τις μεθόδους με τις οποίες κερδοσκοπούν ορισμένες επιχειρήσεις εις βάρος των Ασφαλιστικών Οργανισμών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι ότι δεν δόθηκε στα χέρια των βουλευτών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ.
Τις δύο σημαντικές εκθέσεις παρέδωσε στον κ. Λοβέρδο ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, καθηγητής στη London School of Εconomics, κ. Ηλ. Μόσιαλος.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μόσιαλος κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, προκύπτει έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε διάστημα εννέα χρόνων σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Στο ΙΚΑ η αντίστοιχη δαπάνη αυξήθηκε πάνω από 400% και από 583 εκατ. ευρώ το 2000 άγγιξε τα 2,4 δισ. ευρώ το 2009. Στον ΟΓΑ η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 450% και από 279 εκατ. ευρώ το 2000 ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ το 2009.
«Η τρομακτική αυτή αύξηση δεν συμβαδίζει με παράλληλη αναβάθμιση του επιπέδου υγείας του ελληνικού λαού» σχολιάζει ο κ. Μόσιαλος. Οπως επισημαίνει: «Τα τελευταία εννέα χρόνια κερδίσαμε περίπου ενάμιση χρόνο του προσδόκιμου ζωήςήμασταν το 2000 η 4η χώρα στον ΟΟΣΑ, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, ενώ το 2009 βρεθήκαμε στη 14η θέση. Δηλαδή» εξηγεί «παρά την τρομακτική αύξηση της δαπάνης δεν κερδίζουμε ως λαός σε χρόνια ζωής».
Ο κ. Μόσιαλος αφήνει να εννοηθεί ότι πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται και χρεώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία δεν καταναλώνονται από τους ασθενείς αλλά παραμένουν κλειδωμένα σε συρτάρια. Επίσης τονίζει ότι επειδή δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των συνταγογραφήσεων, ούτε και ηλεκτρονικός έλεγχος διακίνησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων στα δημόσια νοσοκομεία, δεν γνωρίζει κανείς αν φεύγουν φάρμακα από τις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ προς ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Όπου έχουν εφαρμοστεί θεραπευτικά πρωτόκολλα» παρατηρεί «έχει σημειωθεί τεράστια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».
Κατά τον κ. Μόσιαλο, «αν είχαμε λογική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της τάξεως του 50%, θα είχαμε εξοικονομήσει πάνω από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ στους δύο ασφαλιστικούς οργανισμούς (σ.σ.: ΙΚΑ και ΟΓΑ)».
Στο εξής- προσθέτει- με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα είναι δυνατή η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ κατ΄ έτος. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί στο ΙΚΑ από την 1η Μαΐου και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα Ταμεία. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι αρμόδιοι των υπουργείων Εργασίας και Υγείας θα είναι εφεξής σε θέση να γνωρίζουν τα φάρμακα και τις ποσότητες που θα συνταγογραφούν οι γιατροί και για ποιον λόγο κάθε φορά. «Με συστηματική παρακολούθηση» είπε «θα μπορούμε να βλέπουμε αν υπάρχουν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και ειδικά κίνητρα για τους γιατρούς που ακολουθούν αυτή την τακτική».
Το ερώτημα, ωστόσο, που απασχολεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως όμως τους ασφαλισμένους, είναι με ποιο τρόπο κοστολογούνται όχι μόνο τα φάρμακα αλλά οι διαγνωστικές συσκευές και τα ιατρικά υλικά στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος υπάρχουν ιατρικές διαγνωστικές συσκευές οι οποίες στοιχίζουν στην Ελλάδα 300%- 500% περισσότερο από ό,τι στις χώρες τις Βόρειας Ευρώπης. Μια λύση που προτείνει είναι να υπάρξει Παρατηρητήριο Τιμών και στον χώρο της Υγείας, όπου θα «αναρτώνται» στο Διαδίκτυο οι τιμές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση. Στα φάρμακα- επισημαίνειτο μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανάλωση, ενώ παραμένει μεγάλο πρόβλημα η υπερσυνταγογράφηση. Στις διαγνωστικές συσκευές, όμως, και στα υλικά υπάρχει- κατά τον κ. Μόσιαλο- τρομακτική υπερκοστολόγηση.
Ο κ. Μόσιαλος έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων. «Χρειαζόμαστε επαρκή στατιστικά στοιχεία» είπε για να υπογραμμίσει ότι διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα. Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση. Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Οι κρεμαστοί κήποι της Αθήνας...

«Ήρθαμε σ΄ αυτό το σπίτι το 2007. Είπαμε να μη βάλουμε κλιματισμό . Το καλοκαίρι όμως η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Βράζαμε από τη ζέστη », λέει στα « ΝΕΑ » η κ . Αμαλία Ζέππου για τη διώροφη κατοικία της στον Κεραμεικό , στην οδό Παραμυθίας 29. Το δεύτερο καλοκαίρι ήταν επίσης «καυτό». «Είπα, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε σ΄ αυτό το σπίτι...». Όλα όμως άλλαξαν όταν η κ. Ζέππου , παραγωγός ντοκιμαντέρ, αποφάσισε να πρασινίσει την ταράτσα... της. Ύστερα από μία μικρή έρευνα απευθύνθηκε σε μία εταιρεία, η οποία δημιούργησε έναν καταπράσινο κήπο στη στέγη. «Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Άλλαξαν εντελώς οι συνθήκες. Πλέον το σπίτι είναι φοβερά δροσερό το καλοκαίρι. Αλλά και τον χειμώνα έχουμε σημαντικά οφέλη, αφού ο κήπος λειτουργεί ως μόνωση: έχουμε μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση έως 15%». Λειτουργικό χάρη στον ταρατσόκηπο έγινε και το μικρό δωματιάκι που υπάρχει στην ταράτσα. «Προτού δημιουργηθεί ο ταρατσόκηπος, το καλοκαίρι δεν μπορούσες να μείνεις πολλή ώρα σ΄ αυτό το

Ιδρυτική Διακήρηξη Βασικών Αρχών και Στόχων

Η τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος, τόσο από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσο και από την προσπάθεια της αμερικανοκίνητης χούντας να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκλειστικά σε όργανο αστυνόμευσης του Ελληνικού χώρου, κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα. Όμως η ενότητα του Λαού στην απόφασή του να αντιμετωπίσει ανυποχώρητα τον εξωτερικό κίνδυνο και κάθε επιβουλή ενάντια στην ακεραιότητα της εθνικής μας παρουσίας, δε δικαιώνει την απραξία της κυβέρνησης σε τρεις κρίσιμους τομείς: την τιμωρία των ενόχων της επταετίας, της σφαγής του Πολυτεχνείου και της Κυπριακής τραγωδίας, την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού και την πλέρια αποκατάσταση των θυμάτων της κατοχής. Είναι βαθιά η ανησυχία του Ελληνικού λαού, γιατί οι επαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ομαλής πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν το γρηγορότερο δυνατό από την τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσ