Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ...


Οι Έλληνες πολίτες είναι από τους πλέον δυσαρεστημένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους - 92% έναντι 75% του κοινοτικού μέσου όρου- όσο και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας- 78% έναντι 62%- ενώ έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν και για την απασχόληση, την υψηλή δηλαδή... ανεργία, σε ποσοστό 94%. Αυτό αποκαλύπτει το τελευταίο ευρωβαρόμετρο για την Ελλάδα που καλύπτει την περίοδο του περασμένου φθινοπώρου.
Τα περισσότερα στοιχεία παραμένουν αμετάβλητα σε σύγκριση με την άνοιξη. Διαφοροποίηση ωστόσο παρουσιάζεται στον δείκτη της δυσαρέσκειας των πολιτών για την καθημερινή τους ζωή. Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο δείχνει πως 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ικανοποιημένοι, ενώ λίγους μήνες πριν το 56% δήλωνε δυσαρέσκεια- επρόκειτο μάλιστα για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ένωση. Και ενώ ακόμα το ποσοστό είναι υψηλό- 42% έναντι 22% του κοινοτικού μέσου όρου- υπάρχει όμως μια θεαματική υποχώρηση 14 ποσοστιαίων μονάδων που θα πρέπει να αποδοθεί στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και στις προσδοκίες ή την αισιοδοξία που αυτή δημιούργησε.
Για τις προβλέψεις των πολιτών για την ερχόμενη χρονιά, οι Έλληνες πολίτες κατατάσσονται σε αυτούς που προβλέπουν στασιμότητα- ούτε βελτίωση ούτε επιδείνωση της κατάστασής τους. Όμως, η έρευνα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο, όταν δεν είχαν ακόμη εξαγγελθεί τα «δύσκολα» μέτρα της κυβέρνησης και δεν είχε γίνει η επίθεση εταίρων και αγορών προς την ελληνική οικονομία για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …

Εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για ένα καινούργιο κόσμο. Εκεί θα σε περιμένω...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…