Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έλεγχος στα υπουργεία...


Με τη φράση «δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο» ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το σήμα για άμεση και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο τον ρόλο του ελεγκτή. Μάλιστα, ο κ. Πάγκαλος έσπευσε αμέσως να στείλει κι αυτός μήνυμα περιστολής των δαπανών... του κράτους, ανακοινώνοντας ότι επίκειται η κατάργηση ή η συγχώνευση δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών και η μείωση υπέρογκων αμοιβών προέδρων και διευθύνοντων συμβούλων και μελών διοικητικών συμβουλίων.
Υπό την ασφυκτική πίεση των διεθνών αγορών και τη συνεχή άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν χθες απολύτως σαφής, καλώντας τους υπουργούς να μετάσχουν «στην άμεση και συλλογική υλοποίηση του προγράμματος». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι ο κ. Πάγκαλος θα συγκαλεί συχνά συσκέψεις για την παρακολούθηση εφαρμογής του και, κατά διαστήματα, θα γίνεται και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Είναι το πρόγραμμά μας για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στην πρώτη, υπό τον κ. Πάγκαλο, συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (πήραν μέρος οι υπουργοί Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Μπατζελή, Ρέππας, Ξενογιαννακοπούλου) και ο υφυπουργός Οικονομικών Σαχινίδης) και, μεταξύ άλλων:
* Καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση (της Ν.Δ.) ότι άσκησε «εγκληματικές πολιτικές», οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή «κατάσταση αδυναμίας».
* Τόνισε ότι η αδυναμία αυτή «γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης -είτε κερδοσκοπικής είτε και πολιτικής- σε διεθνές επίπεδο. Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τις αντιπαραθέσεις για το ευρώ, για να παρατηρήσει ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο επίκεντρο».
* Εθεσε ως βασικό στόχο «να λύσουμε τα προβλήματά μας, αλλά όχι πρόσκαιρα, για να μην τα βρούμε μπροστά μας σε δύο ή τρία χρόνια».
Ο πρωθυπουργός μίλησε μεν ξανά για την ανάγκη «νοικοκυρέματος και περιορισμού της σπατάλης», αλλά πρόσθεσε ότι δεν επαρκούν για να σταματήσουν την αιμορραγία των ελλειμμάτων και των χρεών. Για να σταματήσουν τα χρέη και η απαξίωση της χώρας, ο κ. Παπανδρέου έθεσε τους εξής όρους:
* Να δημιουργηθεί νέο εισόδημα.
* Να απελευθερωθούν οι πόροι και οι δημιουργικές δυνάμεις, που «σήμερα πνίγονται από τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, τον συγκεντρωτισμό και την αναξιοκρατία».
* Να κλείσουν οι μαύρες τρύπες, οι χαίνουσες πληγές σε κάθε τομέα του Δημοσίου.
* Να αποκατασταθεί η διαφάνεια.
* Να υπάρξει λογοδοσία.
* Να δουν οι πολίτες ότι τα χρήματα και οι κόποι τους πιάνουν τόπο.
Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει ποιες δημόσιες υπηρεσίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …

Εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για ένα καινούργιο κόσμο. Εκεί θα σε περιμένω...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…