Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έλεγχος στα υπουργεία...


Με τη φράση «δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο» ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το σήμα για άμεση και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο τον ρόλο του ελεγκτή. Μάλιστα, ο κ. Πάγκαλος έσπευσε αμέσως να στείλει κι αυτός μήνυμα περιστολής των δαπανών... του κράτους, ανακοινώνοντας ότι επίκειται η κατάργηση ή η συγχώνευση δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών και η μείωση υπέρογκων αμοιβών προέδρων και διευθύνοντων συμβούλων και μελών διοικητικών συμβουλίων.
Υπό την ασφυκτική πίεση των διεθνών αγορών και τη συνεχή άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν χθες απολύτως σαφής, καλώντας τους υπουργούς να μετάσχουν «στην άμεση και συλλογική υλοποίηση του προγράμματος». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι ο κ. Πάγκαλος θα συγκαλεί συχνά συσκέψεις για την παρακολούθηση εφαρμογής του και, κατά διαστήματα, θα γίνεται και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Είναι το πρόγραμμά μας για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στην πρώτη, υπό τον κ. Πάγκαλο, συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (πήραν μέρος οι υπουργοί Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Μπατζελή, Ρέππας, Ξενογιαννακοπούλου) και ο υφυπουργός Οικονομικών Σαχινίδης) και, μεταξύ άλλων:
* Καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση (της Ν.Δ.) ότι άσκησε «εγκληματικές πολιτικές», οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή «κατάσταση αδυναμίας».
* Τόνισε ότι η αδυναμία αυτή «γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης -είτε κερδοσκοπικής είτε και πολιτικής- σε διεθνές επίπεδο. Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τις αντιπαραθέσεις για το ευρώ, για να παρατηρήσει ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο επίκεντρο».
* Εθεσε ως βασικό στόχο «να λύσουμε τα προβλήματά μας, αλλά όχι πρόσκαιρα, για να μην τα βρούμε μπροστά μας σε δύο ή τρία χρόνια».
Ο πρωθυπουργός μίλησε μεν ξανά για την ανάγκη «νοικοκυρέματος και περιορισμού της σπατάλης», αλλά πρόσθεσε ότι δεν επαρκούν για να σταματήσουν την αιμορραγία των ελλειμμάτων και των χρεών. Για να σταματήσουν τα χρέη και η απαξίωση της χώρας, ο κ. Παπανδρέου έθεσε τους εξής όρους:
* Να δημιουργηθεί νέο εισόδημα.
* Να απελευθερωθούν οι πόροι και οι δημιουργικές δυνάμεις, που «σήμερα πνίγονται από τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, τον συγκεντρωτισμό και την αναξιοκρατία».
* Να κλείσουν οι μαύρες τρύπες, οι χαίνουσες πληγές σε κάθε τομέα του Δημοσίου.
* Να αποκατασταθεί η διαφάνεια.
* Να υπάρξει λογοδοσία.
* Να δουν οι πολίτες ότι τα χρήματα και οι κόποι τους πιάνουν τόπο.
Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει ποιες δημόσιες υπηρεσίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…

Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιοι;

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε όλοι εκ νέου στη κάλπη να εκλέξουμε την νέα κυβέρνηση της Χώρας. Θα κληθούμε να δώσουμε την ψήφο αγανάκτησης ή την ψήφο εμπιστοσύνης. Πόσο είμαστε έτοιμοι; Τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει για άλλη μια φορά να ψηφίσουμε το ένα ή το άλλο κόμμα; Υπάρχουν πολιτικές; Υπάρχουν ιδεολογίες; Πως θα είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα είναι άλλη μια φούσκα; Πως ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω τώρα δεν θα απαξιώσει το μέλλον το δικό μου και τον παιδιών μου; Πως θα ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση; Ερωτήματα αναπάντητα ή χιλιοαπαντημένα;

Στις 6 Μαΐου εμείς οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να δώσουμε επιτέλους την απάντηση μας. Θα πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας σε όλους αυτούς που δρούσαν για μας χωρίς εμάς. Κανείς μας δεν πρέπει να απέχει. Η αποχή δεν είναι απάντηση, δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά λιποταξία από μια μεγάλη μάχη. Εμείς μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με την αποχή μας την σιωπή μας, να…