Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βάζει όρους στον Ερντογάν....


«Ναι» στη συνεργασία των δύο χωρών, αλλά χαράσσοντας συγχρόνως και κόκκινη γραμμή για το Αιγαίο και τη Θράκη, απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου στην επιστολή του προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καθιστά μάλιστα σαφές ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να βελτιωθούν όσο υπάρχει το casus belli και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ... επαναλαμβάνει ότι η μειονότητα της Θράκης είναι εσωτερικό και όχι διμερές ζήτημα.
Στην επιστολή, που επιδόθηκε χθες το απόγευμα από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Φώτη Ξύδα προς απάντηση στην επιστολή που είχε λάβει από τον Τούρκο ομόλογό του στις 30 Οκτωβρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απευθύνει και επίσημη πρόσκληση στον κ. Ερντογάν να επισκεφτεί την Ελλάδα, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού- αρμόδιες πηγές την τοποθετούν περί τον Ιούνιο. Απαντά μάλιστα θετικά στην πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για τη δημιουργία Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας, για συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές και άλλα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι «Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας». Ωστόσο, αναφέρει ότι οι δύο χώρες πρέπει να λύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που μένουν ανεπίλυτα. Ο Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών- διμερών και πολυμερών- καθώς αυτές, όπως σημειώνει, αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν το θεμέλιο για την εξασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας.
Υπερπτήσεις και υφαλοκρηπίδα
Θέτει ακόμη το ζήτημα της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς επισημαίνει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα, που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας». Προσθέτει μάλιστα, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών επαφών, με τελικό στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Διευκρινίζει, πάντως, ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα και προτείνει, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνημένη λύση σε χρόνο που θα έχει καθοριστεί, η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει την ετοιμότητά του να εξετάσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με τον όρο, ωστόσο, ότι δεν θα προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών. Για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Αιγαίο προτείνει την αποφυγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.
Σεβασμός (όλων) των δικαιωμάτων
Απαντώντας στις επανειλημμένες δηλώσεις του ίδιου του Τ. Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη- στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη-, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει για ακόμη μια φορά ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, «ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης», είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι σε κάθε Έλληνα πολίτη. Και επαναλαμβάνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να μπουν στη λογική της αμοιβαιότητας με την Άγκυρα. Επιπλέον, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνει τις υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, μιλά για λύση σε ομοσπονδιακό σχήμα που θα εγγυάται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, ενώ στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο είχε θέσει ο Τ. Ερντογάν στη δική του επιστολή, απαντά ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπισή του είναι η συνεργασία σε διμερές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, και η υποστήριξη της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της FRΟΝΤΕΧ. Υπενθυμίζει, τέλος, στην Άγκυρα ότι πρέπει να εφαρμόσει το Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Ρεπορτάζ : Αριστοτελία Πελώνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες

Ζούμε σε ύποπτες εποχές. Εποχές συνυφασμένες με την αβεβαιότητα, την υποταγή σε πράγματα και ιδέες που δεν πιστεύουμε πραγματικά αλλά τα υιοθετούμε, γιατί έτσι πρέπει. Έτσι μάθαμε και το τηρούμε…

Κάποτε υπήρχε πυγμή, υπήρχαν ήρωες, υπήρχαν αυτοθυσίες. Σήμερα στην πολυθρόνα του βολέματος καθόμαστε και λειτουργούμε μηχανικά σαν ρομπότ. Οι κινήσεις μας, το γέλιο μας, το βλέμμα μας, ακόμα και τα αισθήματά μας, μηχανοποιημένα και αυτά ακολουθούν την τυποποιημένη, σταθερή οδό. Η δύναμη του καθιερωμένου αποκλείει κάθε είδους απαγκίστρωση από αυτό. Δεν υπάρχει η βούληση, ούτε η πολυτέλεια για καινοτομίες. Έτσι μάθαμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Η δύναμη της συνήθειας για άλλη μια φορά προβάλλει στο προσκήνιο.

Θέλει μαγκιά για να αρνηθείς της σιγουριάς τα κυβικά και εμείς δεν είμαστε μάγκες.Είμαστε βολεψάκηδες, παιδιά της παράδοσης και της συνήθειας. Δεν έχουμε μάθει να λέμε όχι. Είμαστε καλά παιδιά. Πρώτα από όλα δε μάθαμε να λέμε όχι στη μιζέρια μας. Λέει ο άνεργος νέος: Οκ, δεν έχω …

Εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για ένα καινούργιο κόσμο. Εκεί θα σε περιμένω...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…