Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βάζει όρους στον Ερντογάν....


«Ναι» στη συνεργασία των δύο χωρών, αλλά χαράσσοντας συγχρόνως και κόκκινη γραμμή για το Αιγαίο και τη Θράκη, απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου στην επιστολή του προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καθιστά μάλιστα σαφές ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να βελτιωθούν όσο υπάρχει το casus belli και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ... επαναλαμβάνει ότι η μειονότητα της Θράκης είναι εσωτερικό και όχι διμερές ζήτημα.
Στην επιστολή, που επιδόθηκε χθες το απόγευμα από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Φώτη Ξύδα προς απάντηση στην επιστολή που είχε λάβει από τον Τούρκο ομόλογό του στις 30 Οκτωβρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απευθύνει και επίσημη πρόσκληση στον κ. Ερντογάν να επισκεφτεί την Ελλάδα, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού- αρμόδιες πηγές την τοποθετούν περί τον Ιούνιο. Απαντά μάλιστα θετικά στην πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για τη δημιουργία Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας, για συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές και άλλα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι «Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας». Ωστόσο, αναφέρει ότι οι δύο χώρες πρέπει να λύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που μένουν ανεπίλυτα. Ο Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών- διμερών και πολυμερών- καθώς αυτές, όπως σημειώνει, αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν το θεμέλιο για την εξασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας.
Υπερπτήσεις και υφαλοκρηπίδα
Θέτει ακόμη το ζήτημα της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς επισημαίνει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα, που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας». Προσθέτει μάλιστα, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών επαφών, με τελικό στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Διευκρινίζει, πάντως, ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα και προτείνει, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνημένη λύση σε χρόνο που θα έχει καθοριστεί, η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει την ετοιμότητά του να εξετάσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με τον όρο, ωστόσο, ότι δεν θα προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών. Για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Αιγαίο προτείνει την αποφυγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.
Σεβασμός (όλων) των δικαιωμάτων
Απαντώντας στις επανειλημμένες δηλώσεις του ίδιου του Τ. Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη- στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη-, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει για ακόμη μια φορά ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, «ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης», είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι σε κάθε Έλληνα πολίτη. Και επαναλαμβάνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να μπουν στη λογική της αμοιβαιότητας με την Άγκυρα. Επιπλέον, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνει τις υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, μιλά για λύση σε ομοσπονδιακό σχήμα που θα εγγυάται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, ενώ στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο είχε θέσει ο Τ. Ερντογάν στη δική του επιστολή, απαντά ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπισή του είναι η συνεργασία σε διμερές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, και η υποστήριξη της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της FRΟΝΤΕΧ. Υπενθυμίζει, τέλος, στην Άγκυρα ότι πρέπει να εφαρμόσει το Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Ρεπορτάζ : Αριστοτελία Πελώνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…

Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιοι;

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε όλοι εκ νέου στη κάλπη να εκλέξουμε την νέα κυβέρνηση της Χώρας. Θα κληθούμε να δώσουμε την ψήφο αγανάκτησης ή την ψήφο εμπιστοσύνης. Πόσο είμαστε έτοιμοι; Τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει για άλλη μια φορά να ψηφίσουμε το ένα ή το άλλο κόμμα; Υπάρχουν πολιτικές; Υπάρχουν ιδεολογίες; Πως θα είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα είναι άλλη μια φούσκα; Πως ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω τώρα δεν θα απαξιώσει το μέλλον το δικό μου και τον παιδιών μου; Πως θα ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση; Ερωτήματα αναπάντητα ή χιλιοαπαντημένα;

Στις 6 Μαΐου εμείς οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να δώσουμε επιτέλους την απάντηση μας. Θα πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας σε όλους αυτούς που δρούσαν για μας χωρίς εμάς. Κανείς μας δεν πρέπει να απέχει. Η αποχή δεν είναι απάντηση, δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά λιποταξία από μια μεγάλη μάχη. Εμείς μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με την αποχή μας την σιωπή μας, να…