Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σχ για τις γονικές παροχές


Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές και την φορολόγηση των τσιγάρων και των ποτών. Επικρίσεις διατύπωσε η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προχειρότητα και για φορολογική επιδρομή με θύμα τη μεσαία τάξη.

«Η φορολογική πολιτική δεν γίνεται με δόσεις, δεν προαναγγέλλεται, δεν ανακοινώνεται, γιατί είναι πολύ λογικό ότι ο κάθε πολίτης θα αντιδράσει άμεσα» σχολίασε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, ζητώντας μάλιστα και ονομαστική ψηφοφορία για το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στις γονικές παροχές.

Σημείο κριτικής υπήρξε επίσης η διαφορά που σημειώνεται στην φορολόγηση των ατύπων χρηματικών δωρεών και των δωρεών σε μετοχές.

«Τρελός είμαι να πάω να φορολογηθώ με 10%, ενώ μπορώ να τη μεταφέρω σε μια εταιρεία και να μεταβιβάσω τις μετοχές της εταιρείας στο γιό μου με 1%; Και αν είμαι και μεγαλομέτοχος με εισηγμένη εταιρεία, μεταβιβάζω και μετοχικά πακέτα στο γιό μου και πληρώνω 0,6%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας έχουν τακτοποιηθεί, είτε με το προηγούμενο πλαίσιο, είτε στους δύο τελευταίους μήνες. Δεν αγγίζονται οι οφ σορ εταιρείες», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕΝίκος Καραθανασόπουλος.

Kριτική ασκήθηκε επίσης για το συνυπολογισμό των υποθέσεων παροχών από το 1990 στον υπολογισμό του φόρου. Ο συνυπολογισμός αυτός, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εξανεμίζει κατά την αντιπολίτευση, τα οφέλη από την ενδεχόμενη αύξηση των αφορολόγητων ορίων.

Έμφαση έδωσε η ΝΔ στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης στην οικοδομή, ενώ και ο ΛΑΟΣ προέβλεψε καθίζηση της Κτηματαγοράς.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υπογράμμισε πως η χώρα δανείζεται κάθε μέρα 145 εκατ. ευρώ, οπότε «δεν μπορείτε να κάνετε πράγματα αντίθετα στην κοινή λογική: Αφήστε την οικοδομή ελεύθερη και μην την τσαλακώνετε. Πείτε ότι καταργείτε το πόθεν έσχες αν πρόκειται να χτίσει κανείς σπίτι. Έτσι θα βγουν τα λεφτά για να χτιστούν σπίτια και από «νεκρά λεφτά» θα πάρετε πολλά 19%...».

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, συμπέρανε πως από τη συζήτηση γίνεται κατανοητό ότι ήταν απαράδεκτες υπέρ της μεγάλης περιουσίας οι ρυθμίσεις της ΝΔ και τόνισε πως το νομοσχέδιο έρχεται «ώστε να πάψουν οι γονικές παροχές των φτωχών να επιδοτούν τις παροχές των πλουσίων και των κατεχόντων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός, όπως επίσης και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης και άλλοι βουλευτές, επεσήμαναν πως για μεταβιβαζόμενες αξίες μέχρι 310.000 ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση είναι μικρότερη με το νέο σύστημα σε σχέση με το ισχύον - θέση που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, ενόψει αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Ο κ. Σαχινίδης σημείωσε επίσης, πως το νομοσχέδιο εισήχθη κατεπειγόντως, καθώς παρατηρήθηκαν «αθρώες μεταβιβάσεις σε Δ.Ο.Υ. πλουσίων περιοχών, με προφανή σκοπό την ακύρωση του κοινωνικού διαλόγου - μεταβιβάσεις που ήταν αυξημένες και ποσοτικά». Το επιχείρημα αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας, το χαρακτήρισε «επικοινωνιακό δημιούργημα, με έντονη την αύρα του λαϊκισμού, ώστε οι ρυθμίσεις να καταστούν πιο εύπεπτες απ’ την κοινωνία».

Στην κριτική για την φορολόγηση των χρηματικών δωρεών, ο υφυπουργός παρατήρησε πως «οι γονείς δεν χαρίζουν χρήμα, αλλά έχουν κοινούς λογαριασμούς με τα παιδιά τους. Χρηματική δωρεά που κατατίθεται στην Εφορία, σημαίνει ότι ο γονιός θέλει να καλύψει το πόθεν έσχες του γιού του».

Σχετικά με το συνυπολογισμό των προηγούμενων γονικών παροχών από το 1990, ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε πως το μέτρο δεν είναι πρωτοφανές, «ίσχυε επί 80 χρόνια μέχρι που το κατήργησε ο Γ. Αλογοσκούφης», και παρατήρησε ότι «πολλαπλές παροχές είχαν την δυνατότητα να κάνουν μονάχα άτομα με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Όταν λοιπόν κάνετε κριτική κύριοι της Αριστεράς, κοιτάξτε να δείτε ποιους εξυπηρετείτε».

Τέλος, η φορολόγηση της γονικής παροχής μετοχών, θα ρυθμιστεί κατά τον κο Σαχινίδη, «πολύ σύντομα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι κρεμαστοί κήποι της Αθήνας...

«Ήρθαμε σ΄ αυτό το σπίτι το 2007. Είπαμε να μη βάλουμε κλιματισμό . Το καλοκαίρι όμως η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Βράζαμε από τη ζέστη », λέει στα « ΝΕΑ » η κ . Αμαλία Ζέππου για τη διώροφη κατοικία της στον Κεραμεικό , στην οδό Παραμυθίας 29. Το δεύτερο καλοκαίρι ήταν επίσης «καυτό». «Είπα, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε σ΄ αυτό το σπίτι...». Όλα όμως άλλαξαν όταν η κ. Ζέππου , παραγωγός ντοκιμαντέρ, αποφάσισε να πρασινίσει την ταράτσα... της. Ύστερα από μία μικρή έρευνα απευθύνθηκε σε μία εταιρεία, η οποία δημιούργησε έναν καταπράσινο κήπο στη στέγη. «Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Άλλαξαν εντελώς οι συνθήκες. Πλέον το σπίτι είναι φοβερά δροσερό το καλοκαίρι. Αλλά και τον χειμώνα έχουμε σημαντικά οφέλη, αφού ο κήπος λειτουργεί ως μόνωση: έχουμε μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση έως 15%». Λειτουργικό χάρη στον ταρατσόκηπο έγινε και το μικρό δωματιάκι που υπάρχει στην ταράτσα. «Προτού δημιουργηθεί ο ταρατσόκηπος, το καλοκαίρι δεν μπορούσες να μείνεις πολλή ώρα σ΄ αυτό το

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα. Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση. Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Ιδρυτική Διακήρηξη Βασικών Αρχών και Στόχων

Η τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος, τόσο από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσο και από την προσπάθεια της αμερικανοκίνητης χούντας να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκλειστικά σε όργανο αστυνόμευσης του Ελληνικού χώρου, κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα. Όμως η ενότητα του Λαού στην απόφασή του να αντιμετωπίσει ανυποχώρητα τον εξωτερικό κίνδυνο και κάθε επιβουλή ενάντια στην ακεραιότητα της εθνικής μας παρουσίας, δε δικαιώνει την απραξία της κυβέρνησης σε τρεις κρίσιμους τομείς: την τιμωρία των ενόχων της επταετίας, της σφαγής του Πολυτεχνείου και της Κυπριακής τραγωδίας, την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού και την πλέρια αποκατάσταση των θυμάτων της κατοχής. Είναι βαθιά η ανησυχία του Ελληνικού λαού, γιατί οι επαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ομαλής πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν το γρηγορότερο δυνατό από την τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσ