Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σχ για τις γονικές παροχές


Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές και την φορολόγηση των τσιγάρων και των ποτών. Επικρίσεις διατύπωσε η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προχειρότητα και για φορολογική επιδρομή με θύμα τη μεσαία τάξη.

«Η φορολογική πολιτική δεν γίνεται με δόσεις, δεν προαναγγέλλεται, δεν ανακοινώνεται, γιατί είναι πολύ λογικό ότι ο κάθε πολίτης θα αντιδράσει άμεσα» σχολίασε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, ζητώντας μάλιστα και ονομαστική ψηφοφορία για το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στις γονικές παροχές.

Σημείο κριτικής υπήρξε επίσης η διαφορά που σημειώνεται στην φορολόγηση των ατύπων χρηματικών δωρεών και των δωρεών σε μετοχές.

«Τρελός είμαι να πάω να φορολογηθώ με 10%, ενώ μπορώ να τη μεταφέρω σε μια εταιρεία και να μεταβιβάσω τις μετοχές της εταιρείας στο γιό μου με 1%; Και αν είμαι και μεγαλομέτοχος με εισηγμένη εταιρεία, μεταβιβάζω και μετοχικά πακέτα στο γιό μου και πληρώνω 0,6%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας έχουν τακτοποιηθεί, είτε με το προηγούμενο πλαίσιο, είτε στους δύο τελευταίους μήνες. Δεν αγγίζονται οι οφ σορ εταιρείες», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕΝίκος Καραθανασόπουλος.

Kριτική ασκήθηκε επίσης για το συνυπολογισμό των υποθέσεων παροχών από το 1990 στον υπολογισμό του φόρου. Ο συνυπολογισμός αυτός, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εξανεμίζει κατά την αντιπολίτευση, τα οφέλη από την ενδεχόμενη αύξηση των αφορολόγητων ορίων.

Έμφαση έδωσε η ΝΔ στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης στην οικοδομή, ενώ και ο ΛΑΟΣ προέβλεψε καθίζηση της Κτηματαγοράς.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υπογράμμισε πως η χώρα δανείζεται κάθε μέρα 145 εκατ. ευρώ, οπότε «δεν μπορείτε να κάνετε πράγματα αντίθετα στην κοινή λογική: Αφήστε την οικοδομή ελεύθερη και μην την τσαλακώνετε. Πείτε ότι καταργείτε το πόθεν έσχες αν πρόκειται να χτίσει κανείς σπίτι. Έτσι θα βγουν τα λεφτά για να χτιστούν σπίτια και από «νεκρά λεφτά» θα πάρετε πολλά 19%...».

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, συμπέρανε πως από τη συζήτηση γίνεται κατανοητό ότι ήταν απαράδεκτες υπέρ της μεγάλης περιουσίας οι ρυθμίσεις της ΝΔ και τόνισε πως το νομοσχέδιο έρχεται «ώστε να πάψουν οι γονικές παροχές των φτωχών να επιδοτούν τις παροχές των πλουσίων και των κατεχόντων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός, όπως επίσης και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης και άλλοι βουλευτές, επεσήμαναν πως για μεταβιβαζόμενες αξίες μέχρι 310.000 ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση είναι μικρότερη με το νέο σύστημα σε σχέση με το ισχύον - θέση που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, ενόψει αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Ο κ. Σαχινίδης σημείωσε επίσης, πως το νομοσχέδιο εισήχθη κατεπειγόντως, καθώς παρατηρήθηκαν «αθρώες μεταβιβάσεις σε Δ.Ο.Υ. πλουσίων περιοχών, με προφανή σκοπό την ακύρωση του κοινωνικού διαλόγου - μεταβιβάσεις που ήταν αυξημένες και ποσοτικά». Το επιχείρημα αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας, το χαρακτήρισε «επικοινωνιακό δημιούργημα, με έντονη την αύρα του λαϊκισμού, ώστε οι ρυθμίσεις να καταστούν πιο εύπεπτες απ’ την κοινωνία».

Στην κριτική για την φορολόγηση των χρηματικών δωρεών, ο υφυπουργός παρατήρησε πως «οι γονείς δεν χαρίζουν χρήμα, αλλά έχουν κοινούς λογαριασμούς με τα παιδιά τους. Χρηματική δωρεά που κατατίθεται στην Εφορία, σημαίνει ότι ο γονιός θέλει να καλύψει το πόθεν έσχες του γιού του».

Σχετικά με το συνυπολογισμό των προηγούμενων γονικών παροχών από το 1990, ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε πως το μέτρο δεν είναι πρωτοφανές, «ίσχυε επί 80 χρόνια μέχρι που το κατήργησε ο Γ. Αλογοσκούφης», και παρατήρησε ότι «πολλαπλές παροχές είχαν την δυνατότητα να κάνουν μονάχα άτομα με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Όταν λοιπόν κάνετε κριτική κύριοι της Αριστεράς, κοιτάξτε να δείτε ποιους εξυπηρετείτε».

Τέλος, η φορολόγηση της γονικής παροχής μετοχών, θα ρυθμιστεί κατά τον κο Σαχινίδη, «πολύ σύντομα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…

Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιοι;

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε όλοι εκ νέου στη κάλπη να εκλέξουμε την νέα κυβέρνηση της Χώρας. Θα κληθούμε να δώσουμε την ψήφο αγανάκτησης ή την ψήφο εμπιστοσύνης. Πόσο είμαστε έτοιμοι; Τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει για άλλη μια φορά να ψηφίσουμε το ένα ή το άλλο κόμμα; Υπάρχουν πολιτικές; Υπάρχουν ιδεολογίες; Πως θα είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα είναι άλλη μια φούσκα; Πως ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω τώρα δεν θα απαξιώσει το μέλλον το δικό μου και τον παιδιών μου; Πως θα ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση; Ερωτήματα αναπάντητα ή χιλιοαπαντημένα;

Στις 6 Μαΐου εμείς οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να δώσουμε επιτέλους την απάντηση μας. Θα πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας σε όλους αυτούς που δρούσαν για μας χωρίς εμάς. Κανείς μας δεν πρέπει να απέχει. Η αποχή δεν είναι απάντηση, δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά λιποταξία από μια μεγάλη μάχη. Εμείς μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με την αποχή μας την σιωπή μας, να…