Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΕΒΕ: Ακαιρη και άτοπη η μορφή διεκδικήσεων των αγροτών !!!!


Ακαιρη και άτοπη χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ΣΕΒΕ τη μορφή διεκδικήσεων που για μία ακόμη φορά επιλέγουν οι αγρότες, προειδοποιώντας για νέα επιδείνωση της κρίση που πλήττει τις επιχειρήσεις και την οικονομία, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποίησεων.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο ΣΕΒΕ διακηρύσσει ότι «οι πρακτικές ομηρίας άλλων κλάδων και πολιτών για την εκβιαστική επίτευξη μεμονωμένων αιτημάτων πρέπει επιτέλους να σταματήσει». «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα όλων μας στη διαμαρτυρία και την αγωνιστική διεκδίκηση, υπό τον όρο ότι δεν βλάπτεται κανένας από τους υπόλοιπους», επισημαίνεται.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι Έλληνες εξαγωγείς εκφράζουν φωνή αγωνίας και αγανάκτησης με αφορμή τη νέα επιδείνωση της κρίσης για τις επιχειρήσεις και την οικονομία που θα προκαλέσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών που ήδη ξεκίνησαν και ενδέχεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, λόγω των προβλημάτων στη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από και προς αυτή από τις χώρες του εξωτερικού.

«Η δυσμενής οικονομική συγκυρία», συνεχίζει ο ΣΕΒΕ, «δεν επιτρέπει νέα προβλήματα στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα επιδεινώσουν τη σοβαρότατη κρίση και θα αυξήσουν την απειλή του κλεισίματος επιχειρήσεων και της μείωσης της απασχόλησης. Αντίθετα υπαγορεύει συναίνεση και συνεργασία και όχι ενέργειες όπως οι κινητοποιήσεις που έχουν αντίκτυπο στους ίδιους τους απεργούς αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας, στην ήδη κλονισμένη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας καθώς και στις σχέσεις μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ήδη προειδοποιούν την χώρα μας απειλώντας με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, με τις κινητοποιήσεις των αγροτών και με ήδη προβληματική τη διακίνηση στο εσωτερικό οδικό δίκτυο (Τέμπη), θα προστεθούν νέες ζημίες για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σε αυτές που έχουν ήδη δημιουργήσει η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και η αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων, οι απεργίες άλλων κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τα εξαγωγικά αντικίνητρα όπως οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ

Αυτό, τονίζεται, αποτυπώνεται και στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών: το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο έχει εισέλθει σε μία πορεία κάμψης, ο δείκτης επικάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές μόλις υπερβαίνει το 30% καταδεικνύοντας την υψηλή εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές και η Ελλάδα καταλαμβάνει την 26η θέση μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξαγωγική επίδοση ως προς το ΑΕΠ, μειώνοντας συνεχώς την ανταγωνιστικότητά της.

Καταλήγοντας ο ΣΕΒΕ απευθύνει έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών με παράλληλη έναρξη ενός ουσιαστικού, ειλικρινούς και διαρκούς διαλόγου με μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα μεταξύ των αγροτικών φορέων και των συναρμόδιων υπουργείων για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα του αγροτικού κλάδου και την χάραξη μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπογραμμίζεται, απαιτεί τη λήψη μέτρων από την πολιτεία για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων και τη διασφάλιση της - κατά το δυνατό υπό τις παρούσες συνθήκες – απρόσκοπτης διακίνησης εμπορευμάτων και ανθρώπων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όλα όσα δεν άκουσα...

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις όλων για το θάνατο του Κ. Μητσοτάκη και αφού η περίοδος του πένθους έληξε μπορώ να πω το τι δεν άκουσα.

Για αρχή θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο σεβασμός για την απώλεια του ανθρώπου -και το πένθος  της οικογένειας του- παραμένει, αλλά η ιδιότητα του πολιτικού τον  αφήνει στη  δημόσια κρίση.

Δεν άκουσα λοιπόν για την αποστασία, για τα ειδικά δικαστήρια, για το "Βρώμικο '89", τη Mayo, την ΑΓΕΤ, τα σκάνδαλα με τους 470 φακέλους, τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η θητεία του ως Πρωθυπουργός της Χώρας. Για το τέλος, κράτησα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και το Σκοπιανό. Για το μόνο που αναρωτιέμαι μετά από όλες τις πολιτικές αγιογραφίες που του φτιάξανε μήπως είχε δίκιο όταν έλεγε, ότι στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται μετά από 10 χρόνια...

Γιατί δεν μπορώ να υποτιμήσω την κυβερνητική συμμαχία…

Θα βρει η κυβερνητική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές ώστε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Θα πάμε σε εκλογές; Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εκφράζονται καθημερινά μέσω των πολιτικών και των ΜΜΕ της χώρας.

Έτσι λοιπόν, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε απανωτά ερωτήματα και διλήμματα που μοναδικό σκοπό έχουν να διχάσουν τον κόσμο.

Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για πληθώρα πολιτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα αυτών. Όμως διαχρονικά στην ιστορία μία ήταν η πολιτική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Dividi e impera. Διαίρει και βασίλευε…

Στο βάθος της ιστορίας χάνεται η πατρότητα της εν λόγω φράσης. Μπορεί να την ανέφερε ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Ιούλιος Καίσαρας, μπορεί ακόμα και ο Μακιαβέλι.

Μπορεί να μην ξέρουμε την πατρότητα της φράσης όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε στη χώρας μας από τους πολιτικούς μας.

Αριστεροί- δεξιοί, πατριώτες και μη, Καραμανλής ή τανκ και άλ…

Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιοι;

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε όλοι εκ νέου στη κάλπη να εκλέξουμε την νέα κυβέρνηση της Χώρας. Θα κληθούμε να δώσουμε την ψήφο αγανάκτησης ή την ψήφο εμπιστοσύνης. Πόσο είμαστε έτοιμοι; Τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει για άλλη μια φορά να ψηφίσουμε το ένα ή το άλλο κόμμα; Υπάρχουν πολιτικές; Υπάρχουν ιδεολογίες; Πως θα είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα είναι άλλη μια φούσκα; Πως ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω τώρα δεν θα απαξιώσει το μέλλον το δικό μου και τον παιδιών μου; Πως θα ξέρω ότι αυτό που θα ψηφίσω δεν θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση; Ερωτήματα αναπάντητα ή χιλιοαπαντημένα;

Στις 6 Μαΐου εμείς οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να δώσουμε επιτέλους την απάντηση μας. Θα πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας σε όλους αυτούς που δρούσαν για μας χωρίς εμάς. Κανείς μας δεν πρέπει να απέχει. Η αποχή δεν είναι απάντηση, δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά λιποταξία από μια μεγάλη μάχη. Εμείς μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με την αποχή μας την σιωπή μας, να…